Dé opleider voor logistiek Nederland

Het laatste nieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom Nederveen, advies in veiligheid en nieuwe wetten en regelgevingen!

alles
blogs
nieuws
blogs
14 juni 2024
Nederveen Extra periode 6
 • Nieuws en regelgeving: de laatste updates
 • Nieuwe training in ons assortiment: Verkeerseducatie
 • Stichting Steamwork organiseert een kart event voor de Roparun 29 juni
blogs
19 april 2024
Nederveen Extra periode 4
 • Nieuws en regelgeving: de laatste updates
 • Bewust Veilig dag 2024
 • Nieuwe testvragen in autotheorie-examen
 • Gratis online theorieles bij het trekker rijbewijs voor LTO leden
blogs
22 maart 2024
Nederveen Extra periode 3
 • Nieuws en regelgeving: de laatste updates
 • Pilot gestart voor het versoepelen van de toelatingseisen voor de LZV
 • Gratis online theorieles bij het trekker rijbewijs voor LTO leden
blogs
23 februari 2024
Nederveen Extra periode 2
 • Vacature alert! Word jij onze nieuwe collega?
 • Tweede Kamer wil gedoogbeleid B-rijbewijs voor elektrische bestelbus
 • Nieuws en regelgeving: de laatste updates
nieuws
14 februari 2024
Tweede Kamer wil gedoogbeleid B-rijbewijs voor elektrische bestelbus

De Tweede Kamer heeft uitgesproken dat het gedoogbeleid voor het rijden met een B-rijbewijs in een zware elektrische bestelauto gehandhaafd moet blijven, ondanks de wens van demissionair minister Mark Harbers om er een einde aan te maken. Deze beslissing betekent dat het gebruik van duurzame voertuigen nog steeds mogelijk zal zijn zonder de noodzaak van een vrachtwagenrijbewijs, althans tot er een definitieve Europese oplossing wordt gevonden.

Indien het gedoogbeleid zou worden stopgezet, zou dit betekenen dat vanaf juli dit jaar een vrachtwagenrijbewijs vereist zou zijn voor het besturen van zware elektrische bestelauto's. De recent aangenomen motie, ingediend door BBB-Tweede Kamerlid Claudia van Zanten, benadrukt de wens van de Kamer om het gedoogbeleid te handhaven totdat er een Europese oplossing is gevonden. Deze motie kreeg steun van de Kamerleden en was het resultaat van een oproep van brancheorganisaties zoals Evofenedex, TLN, RAI Vereniging, BOVAG en VNA.

Dit is goed nieuws voor bedrijven die al geïnvesteerd hebben in elektrische bestelauto's of overwegen over te stappen naar elektrisch rijden. Bijna alle Europese landen hebben momenteel een vrijstellingsregeling voor rijbewijs C. Het is daarom extra onwenselijk als Nederland hiervan zou gaan afwijken. Minister Harbers meldt dat hij nog steeds in gesprek is met de Europese Commissie, die bereid is te kijken naar mogelijkheden binnen de Europese derde rijbewijsrichtlijn.

De motie van de Tweede Kamer biedt de minister extra ruimte om de gedoogconstructie te verlengen en in overleg met Brussel tot een definitieve oplossing te komen. Met de nieuwe motie is opnieuw de politieke wens geuit dat de minister afziet van de eis dat je een vrachtwagenrijbewijs moet bezitten voor het besturen van zwaardere elektrische bestelauto’s.

Bron

blogs
26 januari 2024
Nederveen Extra: periode 1
 • Belangrijke mededeling: implementatie serviceportaal
 • Nieuws en regelgeving: de laatste updates
 • 11 februari 2024: Europese dag van het alarmnummer 112
 • Opleiden met SOOB: deze 3 trainingen kunnen nu ook gesubsidieerd worden

Belangrijke mededeling: implementatie serviceportaal We werken er voortdurend aan om onze dienstverlening te verbeteren. Daarom zijn we blij te kunnen aankondigen dat we maandag 05-02-2024 een grote update gaan implementeren in het serviceportaal.

Om in te schrijven voor opleidingen/trainingen en (volledige) toegang tot het serviceportaal te krijgen, dien je straks een account aan te maken. Maak gebruik van het e-mailadres waarmee je bent of wordt ingeschreven voor een opleiding of training. Het aanmaken van een account heeft als voordeel:

· De inlogomgeving is beveiligd · Beheer persoonlijke gegevens · Inzicht in persoonlijke planning · Directe ondersteuning op maat

We verwachten onze processen hiermee verder te stroomlijnen wat leidt tot een efficiëntere dienstverlening en verbeterde service. Via het vernieuwde serviceportaal krijg je direct inzicht en beheer je alle relevante gegevens, schrijf je direct je medewerkers in op opleidingen en trainingen en volg je de voortgang van je medewerkers. Meer informatie over het portaal is te vinden op <u>deze pagina</u>.

Hoewel we deze update zorgvuldig hebben voorbereid, kunnen er altijd onvoorziene uitdagingen opduiken. Mocht je tegen zaken aanlopen of suggesties voor verbetering hebben, dan waarderen we het zeer als je ons dit laat weten via jouw contactpersoon binnen Nederveen of via [email protected] of 0184-614 674.

Actueel nieuws en regelgeving <u>- CBR: zien, denken, doen in nieuwe video over rijtesten</u> <u>- CBR vraagt vanaf januari ook naar rijhulpsystemen bij rij-examen B</u> <u>- CBR: stijgende lijn in slagingspercentages</u> <u>- CBR examen tarieven 2024 bekend</u> <u>- CBR onderzoekt ongewenste voorspelbaarheid in afbeeldingen theorie-examen</u>

nieuws
5 september 2023
Slimme tachograaf type 2 (SMT2) verplicht vanaf 21 augustus 2023

📢 Belangrijk nieuws voor de transportsector! 📢

Vanaf 21 augustus 2023 geldt er een nieuwe regel voor vrachtwagens. De slimme tachograaf type 2 (SMT2) is nu verplicht op alle nieuwe vrachtwagens. Hiermee streeft de Europese Unie naar verbeterde verkeersveiligheid. 🚚📅

Wat kan de SMT2? Dit geavanceerde systeem houdt niet alleen de rij- en rusttijden van chauffeurs nauwkeuriger bij, maar kan ook op afstand worden uitgelezen. De SMT2 registreert precies wanneer en waar grensoverschrijdingen en laad- en losoperaties plaatsvinden. Dit maakt administratie eenvoudiger en bespaart tijd. Bovendien zorgt het voor een betere naleving van de wettelijke voorschriften en verbetert het de veiligheid van chauffeurs op de weg.

De SMT2 heeft versterkte anti-sabotagemechanismen door het GNSS-satellietnavigatiesysteem extra te beveiligen. De nieuwe versie biedt een verdubbelde opslagcapaciteit van 56 dagen voor bestuurders gerelateerde gegevens, wat wagenparkbeheerders een verbeterd inzicht geeft in gegevens die bijdragen aan veilige en efficiënte operaties.

Belangrijke deadlines voor vervanging van bestaande tachografen: • Nieuw geregistreerde voertuigen vanaf 21 augustus 2023 • Reeds ingeschreven voertuigen voor internationaal wegvervoer moeten uiterlijk in augustus 2025 omschakelen • Voertuigen met analoge of digitale tachograaf vóór december 2024 • Voertuigen met de eerste versie van de slimme tachograaf vóór augustus 2025 • Vanaf 1 juli 2026 moeten alle voertuigen voor internationaal wegvervoer, zwaarder dan 2.500 kg, de SMT2 hebben

🔗 Meer informatie over de nieuwe tachograaf en aanvullende eisen lees je op de website van de Rijksoverheid.

Wil je meer informatie over de training Digitale Tachograaf? Ga dan naar deze pagina.

blogs
26 april 2023
Interview met Jitte en Isabel van MAAT

In dit interview gaan we in gesprek met Jitte en Isabel. Ze zijn beiden werkzaam bij MAAT, een allround logistiek dienstverlener. Voor langere tijd is Nederveen partner van dit logistieke bedrijf. Samen werken we aan de veiligheid op de weg en op het werk.

Willen jullie wat meer over jezelf en jullie functie vertellen? Isabel: “Ik ben Isabel, 20 jaar en ik kom uit Rotterdam. Op dit moment studeer ik nog aan de Hogeschool Rotterdam, daar volg ik de Human resource management opleiding (personeelszaken). Via m’n opleiding ben ik hier bij MAAT binnengerold, het begon als een stageperiode van 2 dagen in de week dit is uitgemond in een bijbaan, nog wel naast m’n studie. De uurtjes die ik vrij heb, ben ik hier vaak te vinden op de personeelszakenafdeling. Hier werk ik samen met nog 2 collega’s Thirsa en Jitte. Vanaf het begin hield ik mijzelf vooral bezig met de administratieve taken, waarna er iedere keer meer taken bij kwamen. Leuke sollicitatie- en functioneringsgesprekken waar ik bij mocht zijn en nu mag ik ook meer strategisch kijken naar grotere projecten. Ik heb dus al veel mooie stappen binnen MAAT kunnen zetten. MAAT is het enige wat ik buiten Rotterdam heb, verder zit alles daar; wonen, studie, familie, vrienden en de hockey.”

Jitte: “Ik ben Jitte, 31 jaar en nu bijna een jaar werkzaam voor MAAT. Mijn functie is eigenlijk een beetje een combinatie. Ik ben aangenomen als office assistent, ondersteunend aan zowel marketing als HR en nu is HR er iets meer bijgekomen, wat ik alleen maar heel erg leuk vind om te doen. Op dit moment houd ik me vooral bezig met de administratieve zaken, zoals de cursussen voor onze medewerkers, maar tegenwoordig ook sollicitatie gesprekken. Ik kom ook uit de buurt, dus het is allemaal bekend terrein. Wat ik fijn vind, is dat MAAT, een lokaal en warm familiebedrijf is.”

Wat is de historie van MAAT? Isabel: “MAAT bestaat al sinds 1934, we zitten dus in ons 89e jaar. Het is een echt familiebedrijf, het is altijd van opa, naar vader naar zoon gegaan. We zijn begonnen met 1 kleine vrachtwagen en dat is nu uitgegroeid tot een bedrijf met 8 BV’s. Naast onze transport afdeling, met bijna 75 chauffeurs en 65 vrachtwagens, hebben we ook een eigen werkplaats voor de vrachtwagens. De werkplaats is zowel voor onszelf als voor derden, waar we onderhoud en reparaties kunnen verrichten. Er is ook een wasstraat voor de grotere voertuigen, om alles te laten blinken.

We hebben ook een heftruckafdeling, voor al het intern transportmateriaal. Van heftruck tot reachtruck tot pompwagen. We bieden de mogelijkheid om materieel te kopen, huren of leasen. Ook hebben we hier onze eigen werkplaats voor keuringen en het verder onderhouden van het materiaal.”

blogs
9 maart 2023
Interview met Consolid | Nico Veelders

We spreken met Nico Veelders, over de samenwerking tussen Consolid en Nederveen. Consolid is een uitzendbureau voor o.a. buschauffeurs. Onze twee organisaties werken samen aan de veiligheid op de weg en op het werk.

Kan je wat meer over jezelf en je functie vertellen? “Ik ben Nico Veelders, manager opleidingen en ontwikkeling van Consolid Academy. Consolid heeft een eigen academy, voor alle opleidingszaken. We kopen veel opleidingen en nascholingstrainingen in bij verkeersscholen. Daarnaast hebben we zelf ook trainingen en nascholing. We maken de trainingen echt op maat voor klanten. Bijvoorbeeld voor toezichthouders hebben we de training hospitality ontwikkeld. Dat is mijn werk in een notendop, daarnaast zijn er natuurlijk de lopende zaken op de afdeling. Het inkopen van opleidingen, het ontwikkelen van trainingen en het contact met verkeersscholen, gaat allemaal via mij.”

Kan je wat meer over Consolid vertellen? “Consolid is een uitzend/detacheringsbureau en specialist in vervoer en mobiliteit. We doen alles wat met vervoer te maken heeft, dus bus- en vrachtwagenchauffeurs, treinmachinisten, taxichauffeurs en we leiden af en toe dronepiloten op. We blijven steeds uitbreiden, maar we hebben ook veel bezorgers voor bijvoorbeeld Jumbo of AH online. De Consolid Academy houdt zich bezig met het werven, selecteren en opleiden van opleidingskandidaten voor Consolid en klanten met eigen opleidingen en ingekochte opleidingen bij een externe opleider.

Consolid heeft 4000 flexkrachten/gedetacheerde uitgezonden, 158 intern personeel verdeeld over de 6 vestigingen in Nieuwegein, Rotterdam, Hoofddorp, Eindhoven, Groningen en Zwolle. De Consolid Academy houdt zich bezig met het werven, selecteren en opleiden van opleidingskandidaten voor Consolid en klanten met eigen opleidingen en ingekochte opleidingen bij een externe opleider. Het Consolid Academy team bestaat uit 9 medewerkers.”

Waar staat Consolid voor? “Consolid staat voor ontwikkeling van mensen. Bij Consolid doen we er alles aan om mensen aan het werk te krijgen én te houden. Met bijscholing, als het werk hier om vraagt. Of omscholing, omdat iemands ambities in de loop van de tijd ook kunnen en mogen veranderen. Want we vinden het belangrijk dat iedereen meedoet. En blíjft meedoen. Zo zorgen we dat iedereen klaar is voor de baan van vandaag én morgen. Die verantwoordelijkheid nemen we graag.”

Wat is de geschiedenis van Consolid? “Het opleiden van A tot Z is iets wat Consolid al van oudsher doet. We zijn een familiebedrijf, dit is de overeenkomst met Nederveen. Het familiaire willen we graag (blijven) uitstralen, dat vinden we erg belangrijk. We zijn een bedrijf met weinig hiërarchie, korte lijnen en veel contact. Consolid is in 1990 opgericht, dus we bestaan ook al ruim 30 jaar.

Consolid heeft altijd het beleid gehad van opleiden. Het is gemakkelijk om mensen bij concurrenten weg te halen, maar wij willen juist mensen degelijk opleiden en een kans geven zich te ontwikkelen en te scholen zodat ze aan het werk kunnen gaan en deelnemen aan de samenleving. Dit doen we eigenlijk al vanaf het begin, dit onderscheidt ons als uitzender en detacheerder echt van anderen.”

Hoe lang werken Consolid en Nederveen al samen? “Sinds 2015 is de samenwerking structureel begonnen. Daarvoor hadden we wel eens wat losse opdrachten en kandidaten, maar sinds 2015 is er echt een samenwerkingsverband ontstaan. Het is begonnen met een (groot) project. Gertjan (ambassadeur en eigenaar van Nederveen, red.) kwam met een project in de regio Rotterdam/Rijnmond, het ging om een werkgelegenheidsproject. Het ging uit van ESF-subsidie en DM-perspectief was het re-integratiebureau wat ertussen zat. Daardoor zijn er door Gertjan allerlei mogelijkheden ontstaan om samen te gaan werken. Door de samenwerking van deze 3 partijen kunnen we heel veel mensen aan het werk helpen (met subsidie erbij). Met dit project hebben we ruim 30 mensen opgeleid, inclusief Code 95. Zo is het eigenlijk begonnen, de samenwerking met Nederveen.

Zo zijn we doorgegaan. Bij Consolid werken we met regio’s. Als er een kandidaat uit de regio (van Nederveen) komt, dan laten we hem/haar bij Nederveen de opleiding doen. We weten van Nederveen dat jullie kwalitatief goed opleiden en we hebben korte lijnen binnen het bedrijf. Als er zich een probleem voordoet, zoals een kandidaat die heel onzeker is, dan wordt er altijd meegedacht aan een oplossing. Er is ook altijd even wat extra aandacht, als een kandidaat dat nodig heeft. Dat is wel één van de redenen dat we altijd bij Nederveen uitkomen.

We nemen voornamelijk de pakketten C en D af en vaak ook de E (achter C/D), dat zijn flinke pakketten. Af en toe ook (Code 95) nascholing, voor mensen die in de buurt wonen. Tenzij iemand haast heeft, dan kijken we waar de kandidaat als eerst aan de beurt is (in een andere regio).”

nieuws
13 februari 2023
Shopping Awards 2023

Ook dit jaar doet Nederveen weer mee met de Shopping Awards. We hebben je stem hard nodig! De Shopping Awards is een online publieksprijs voor webwinkels. Laat je mening horen en deel dit met zoveel mogelijk familie, vrienden en kennissen!

​​​​​​​De uitreiking van de Shopping Awards Publieksprijzen en Vakprijzen vindt plaats tijdens het Shopping Awards Gala op donderdag 23 maart 2023 in Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk aan Zee.

blogs
16 december 2022
Training in de spotlight: BHV

Om de veiligheidstrainingen inhoudelijk toe te lichten, gaan we in gesprek met onze (gast)docenten en cursisten. Deze keer een interview met verschillende deelnemers die de BHV training hebben gevolgd, om zo het perspectief van de cursist te belichten.

Wist je dat het verplicht is om binnen een bedrijf minimaal 1 BHV’er in dienst te hebben? Ook bij bedrijven met maar 1 medewerker is het dus verplicht. Als bedrijfshulpverlener heb je de verantwoordelijke taak om de veiligheid binnen het bedrijf te behouden en ben je opgeleid om bij verschillende situaties hulp te verlenen.

Wat houdt de cursus in? "De cursus staat voor bedrijfshulpverlening en het is zeker de moeite waard om de cursus te volgen. In eerste instantie ging ik erheen omdat het ‘moest’ vanuit mijn werk, maar nadat ik de dagcursus gedaan had vond ik het een hele waardevolle training met interessante onderwerpen en ben ik blij dat ik hem gevolgd heb. Je leert op een andere manier kijken naar situaties die kunnen ontstaan, maar ook hoe je in deze situaties moet handelen. Onderwerpen die aan bod kwamen waren onder andere reanimeren, eerste hulp brandbestrijding en ontruiming."

(Bewustzijnsstoornissen, ademhalingsstoornissen en circulatiestoornissen worden ook behandeld tijdens deze cursus, red.)

Wat kan je van de cursus verwachten? "De cursus is grotendeels praktijk (1 dag van 08:00 tot 16:00, red.) maar er is ook een e-learning die je vooraf afgerond moet hebben, zodat je goed voorbereid de cursus in gaat. Het is een interactieve dag die veel kennis meebrengt over verschillende situaties die kunnen ontstaan in het dagelijks (bedrijfs)leven."

Wat doen de cursisten allemaal tijdens de cursus? "In het ene deel ga je in op de theorie en leer je ook bepaalde levensreddende handelingen om die bij verschillende situaties toe te passen. Dan is er een pauze met een verzorgde lunch. Het andere deel staat in het teken van brandbestrijding en ontruiming, zowel de theorie als de praktijk."

Hoe draagt de cursus bij aan het beroepsleven van de cursisten? "Tijdens de cursus leer je ook reanimeren, dit heb ik 1x in het echt toegepast. Ik heb mezelf nadat ik mijn BHV certificaat kreeg ingeschreven als burgerhulpverlener en daarmee kan je dus opgeroepen worden om te helpen bij een reanimatie bij jou in de buurt. In mijn geval een achterbuurman. Ik was de eerste die aan kwam en ben dus begonnen met de reanimatie, na niet hele lange tijd kwamen er 2 andere burgerhulpverleners die het overgenomen hadden, omdat hun meer ervaring hadden en ook een AED (Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok, red.) mee hadden genomen.

Politie en ambulance waren er ook snel bij en hebben het vervolgens overgenomen. Deze meneer is in het ziekenhuis nog even in coma gehouden maar ik heb hem later thuis gesproken en alles is gelukkig goed afgelopen dankzij het snelle handelen van meerdere burgerhulpverleners en hulpdiensten."

Hoe bevordert deze cursus de veiligheid op de weg en op het werk? Ik zit zelf in de rijinstructie, dat betekent dat je veel op weg bent en dus ook veel gevaar tegen kan komen, ik heb hier gelukkig de BHV nog niet toe hoeven passen maar dankzij de BHV cursus, weet ik nu wel hoe ik moet handelen al zou dat gebeuren. Bij de rijschool waar ik werk maak je wel is mee dat iemand out gaat door stress of slecht eten rondom een examen en het is goed om te weten hoe je daar dan mee om moet gaan."

Wil je meer weten of heb je vragen over de BHV cursus? Neem dan contact met ons op. Dit kan via 0184 614 674 of via de e-mail: [email protected]. We helpen je graag!

Door: Anne-Sofie de Bruine en Gré-Anne Vogel

blogs
25 november 2022
Tips voor vrachtwagenchauffeurs

Rijden met zo’n groot voertuig brengt heel wat met zich mee! Veiligheid tijdens zo’n (internationale) rit, is dan ook van (levens)belang! Natuurlijk is het belangrijk om je Code 95 trainingen op orde te hebben. Daarnaast is het ook goed om je voor te bereiden voor je aan de slag gaat. Dit geldt voor beginnende en ervaren vrachtwagenchauffeurs. Wij hebben wat tips voor jullie verzameld, om zo goed en veilig mogelijk de weg op te gaan.

Laat je vrachtwagen goed onderhouden Een veilige rit begint met een veilig voertuig. Check regelmatig zelf of alles nog naar behoren werkt. Zorg ervoor dat onderhoud tijdig gebeurt.

Let op je rijstijl Wanneer je veilig rijdt, verlaag je de kans op ongelukken en schade. Dat klinkt nogal logisch, er zijn 5 punten waar je op kan letten, om dit te bevorderen: 1. Anticiperen en reageren, 2. Afstand houden, 3. Defensief rijden, 4. Veilig inhalen en als laatste 5. Pas je rijgedrag aan, in relatie tot de omstandigheden.

Houd je werkomgeving schoon Het is altijd fijn om in een schone omgeving te werken. Het maakt niet uit of de rit lang of kort duurt, zorg ervoor dat de cabine is opgeruimd. Dit is tenslotte jouw kantoor. Zo houd je het hoofd ook leeg, om beter te focussen op de weg en het verkeer.

Nog een paar extra tips, speciaal voor deze gure, koude en donkere wintermaanden.

Check je lichten Doen alle lampen van de vrachtwagen het? Enorm belangrijk natuurlijk, zeker als het zo vroeg donker wordt.

Rustig rijden Je moet natuurlijk altijd op je rijstijl letten, maar in de winter moet je er ook rekening mee houden dat je remafstand kan verdubbelen bij een nat wegdek of winters weer.

Genoeg brandstof? Het is verstandig om je tanksessies te plannen. Zo voorkom je dat je zonder komt te zitten en sta je niet voor (onnodige) verrassingen.

blogs
15 november 2022
Training in de spotlight: Heftruck cursus

Om de veiligheidstrainingen inhoudelijk toe te lichten, gaan wij de komende tijd in gesprek met onze (gast)docenten. Deze week een interview met Rens de Geus, om zo het perspectief van de docent te belichten.

Wat houdt de cursus in? Je leert alles over de theorie en je leert omgaan met (het besturen van) een heftruck.

Wat kan je van de cursus verwachten? De dag begint met een ochtenddeel, hierin behandelen we de theorie met aansluitend een theorie-examen. In het middagdeel wordt het praktijk gedeelte behandeld. Hierin komen alle veel voorkomende facetten aan bod, om hiermee veilig in de praktijk mee om te gaan. Veiligheid staat namelijk voorop.

Wat doen de cursisten allemaal tijdens de cursus? Veel voorkomende facetten zijn o.a. het dagelijks onderhoud en de dagelijkse controle van de heftruck. Ook worden alle vaak voorkomende manieren geoefend, die in het dagelijks werk voorkomen.

Hoe bevordert deze cursus de veiligheid op de weg, op het werk en in je beroepsleven? Zowel de theorie als de praktijk wordt behandeld, dit kan je toepassen op je dagelijkse werkzaamheden. Dit vergroot de veiligheid op de werkvloer. Voor zowel jezelf als voor je collega’s.

Wil je meer weten of heb je vragen over de Heftruck cursus? Neem dan contact met ons op. Dit kan via 0184 614 674, via de mail: [email protected] of via de contactpagina. We helpen je graag!

Door: Anne-Sofie de Bruine en Gré-Anne Vogel

blogs
7 september 2022
Training in de spotlight: Sociale Veiligheid

Om de veiligheidstrainingen inhoudelijk toe te lichten, gaan wij de komende tijd in gesprek met onze (gast)docenten. Deze week een interview met Maarten Rust over de cursus sociale veiligheid, om zo het perspectief van de docent te belichten. Gemiddeld geven cursisten deze cursus een 8.5 en dat is voor een Code 95 training ontzettend hoog!

Wat houdt de cursus Sociale Veiligheid in? “De term sociale veiligheid is een term die niet direct een beeld geeft over de inhoud bij veel mensen. Maar toch is het een zeer boeiende en veelzijdige cursus. In de cursus wordt met name ingegaan op het gebied van de veiligheid van chauffeurs in de omgang met mensen die zij tijdens het werk tegen kunnen komen. Met name wanneer de omgang leidt tot miscommunicaties of zelfs agressie. Of het nu gaat om medeweggebruikers, onenigheid op standplaatsen of zelfs collega's op de werkvloer.

Zo bespreken wij bijvoorbeeld het onderwerp pesten op het werk. Iets dat wordt gerekend tot 1 van de belangrijkste arbeidsrisico's en leidt tot veel arbeidsuitval en zelfs tot meer dan 300 zelfmoorden per jaar in Nederland.

Een ander onderdeel van psychosociale werkdruk zijn stress en gezondheid gerelateerde problemen. Ook daarvoor geven wij in deze cursus een aantal belangrijke adviezen die het leven van een chauffeur op een positieve manier kunnen beïnvloeden wanneer zij de adviezen ter harte nemen.”

Wat kan je van de cursus verwachten? “De cursus bestaat uit theorie, maar vooral onderlinge gesprekken en fysieke activiteiten. Wij krijgen dan ook vaak van cursisten terug te horen dat de dag snel voorbijgaat. Zoals bij iedere cursus geldt het motto "je haalt eruit wat je erin stopt". Dat betekent dat mensen die in de klas zitten met de houding "ik moet hier zitten van mijn baas en doe nergens aan mee" er verder niet veel uithalen. Maar de mensen die met een positieve houding komen zullen zeer praktische handvatten krijgen waar zij vanaf de volgende dag mee aan de slag kunnen. Zelfs in hun dagelijkse leven buiten het werk, kunnen ze het toepassen.”

Welke onderwerpen komen er aan bod tijdens de cursus? “Het gaat met name over communicatie onder spanning zoals non-verbale communicatie, verbale communicatie en houding. Maar ook veiligheidsbewustzijn en wat wij noemen "situational awareness". Daarnaast gezondheid en omgang met stress en stressvolle situaties.”

Hoe draagt de cursus bij aan het beroepsleven van de cursisten? “Ruzies met collega's of conflicten op de weg eisen ongemerkt een grote tol op het emotionele welzijn van een chauffeur. Het zijn dingen die je niet zomaar achter je laat en zeker wanneer je een dag lang alleen in de cabine zit kunnen gedachten en emoties zomaar met je op de loop gaan. Het efficiënter met deze zaken omgaan, levert direct verbetering van de levenskwaliteit op en zelfs minder (ziekte)verzuim.”

Hoe bevordert deze cursus de veiligheid op de weg en op het werk? “Wij geven onder andere voorbeelden waarom mensen bepaalde dingen doen op de weg. Maar ook het reguleren van emoties of het spreken over de effecten die voeding hebben op je fitheid en je gemoedstoestand.

Denk bijvoorbeeld aan tips over hoe te handelen in het geval van een overval of een beroving in het buitenland. Dit zijn zaken die altijd vervelend zijn om mee te maken, maar als je er beter op voorbereid bent dan kan je er mentaal beter mee omgaan. En hierdoor is de nasleep vaak minder heftig.”

Wil je meer weten of heb je vragen over de cursus Sociale Veiligheid? Neem dan contact met ons op. Dit kan via 0184 614 674, via de mail: [email protected] of bezoek onze contactpagina. We helpen je graag!

Door: Anne-Sofie de Bruine en Gré-Anne Vogel

blogs
23 juni 2022
Interview met E. van Wijk | Bianca en Jolanda

Giessen, Noord-Brabant | In dit interview spreek ik met Bianca en Jolanda van E. van Wijk, zij zijn beiden werkzaam op de HR afdeling van het bedrijf. We gaan het hebben over de samenwerking tussen E. van Wijk en Nederveen.

Kunnen jullie wat over jezelf en jullie functie vertellen? Bianca: “Ik ben Bianca Scheurwater en ik werk nu bijna 3 jaar bij E. van Wijk op de HR-afdeling. Alles omtrent personeel komt bij ons terecht. Dat zijn zaken als in- en uitdienst, doorstroom, opleidingen, ziekteverzuim en al het andere wat met personeelszaken te maken heeft.”

Jolanda: “Ik ben Jolanda Sprangers en sinds 1 april 2022 werk ik net als Bianca op de HR afdeling binnen E. van Wijk."

Wat doet E. van Wijk? Bianca: “E. van Wijk is een logistiek dienstverlener. We hebben ongeveer 125 (vracht)auto’s rijden, internationaal (een groot deel van Europa) en in de Benelux. We vervoeren veel verschillende goederen zoals versproducten middels geconditioneerd vervoer en chemisch transport. Maar eigenlijk kunnen we alles transporteren, mede door onze zeilwagens in combinatie met een kooiaap voor het laden en lossen.”

Waar staat E. van Wijk voor? Bianca: “Wij vinden het belangrijk om een betrouwbare partner te zijn voor onze klanten. Onze klanten succesvoller maken, daar draait het om. Zorgdragend voor de wereld van morgen en dat met deskundige en gepassioneerde medewerkers. Dat is waar E. van Wijk voor staat.

Daarnaast willen we een werkgever zijn die net even een extra stapje maakt voor haar werknemers. Een familiare omgeving, waar iedereen zich fijn en gewaardeerd voelt en graag zijn of haar steentje bijdraagt.”

Hoe was jouw kennismaking met Nederveen? Bianca: “Toen ik hier begon, was Nederveen al een tijdje opleidingspartner van E. van Wijk. 3 jaar geleden heb ik het inplannen van de opleidingen voor mijn rekening genomen, o.a. de code 95 trainingen voor onze chauffeurs. Het inplannen van de trainingen kon efficiënter en in samenwerking met Nederveen hebben we een manier van werken gevonden die efficiënter en overzichtelijker is.

Ik heb veel contact met Johan (customer service, red) en Gertjan (Nederveen, red) en dat gaat eigenlijk altijd heel erg soepel, er wordt altijd meegedacht in wat er mogelijk is en wat het beste bij ons past. Dat vind ik heel erg prettig.”

Wat is jullie ervaring met het portaal? Bianca: “We hebben veel chauffeurs en daardoor veel data, hierdoor is het soms wat minder snel. Het is verder een heel erg mooi portaal*. Nederveen denkt ook hier weer heel erg goed mee. Zo plannen we samen met Nederveen de opleidingen en trainingen voor de beroepschauffeurs in. Voor dit jaar is het plan dat alle chauffeurs de training Digitale Tachograaf volgen. De customer service helpt ons met het inplannen.

Jolanda: “Ik heb er nog niet veel mee gewerkt, maar voor kleine aanpassingen vind ik het een overzichtelijk programma.”

Waar letten jullie op als jullie chauffeurs inplannen? “Wij vinden het vooral heel belangrijk dat het trainingen zijn die zoveel mogelijk in de praktijk toegepast kunnen worden. Er is wel eens een chauffeur geweest die zei: “Ik zit hier alleen maar op die training, omdat ik de (Code 95) punten moet hebben, maar verder heb ik er niets aan.” Dus proberen we echt wel mee te denken en te kijken waar hebben de chauffeurs nu echt wat aan.

Dit jaar hebben we de planning voor de Digitale Tachograaf uitgerold, daarnaast volgen onze chauffeurs ook standaard ADR. Verder volgen ze natuurlijk ook een praktijktraining en willen we ze ook graag 1 training als keuze aanbieden. De chauffeurs kunnen dan zelf een training uitkiezen en kijken aan welke training ze het meeste hebben en/of het beste past. Op deze manier willen we onze chauffeurs motiveren, om met plezier en vakbekwaamheid aan het werk te gaan.”

Hoe zien jullie de samenwerking met Nederveen voor jullie? “Wij denken dat we op dezelfde voet met elkaar verder kunnen. Nederveen is heel erg meedenkend en dat is ook wel echt wat wij zoeken in een opleidingspartner. Als we ergens tegenaan lopen, wordt er altijd bijgesprongen en wordt er gekeken hoe het opgelost kan worden. Als we een vraag hebben, wordt altijd de tijd genomen deze zo goed mogelijk te beantwoorden. Nederveen heeft dezelfde insteek naar haar klanten als E. van Wijk en daarom matcht het zo goed. Het is een fijne samenwerking. We weten wat we aan elkaar hebben en we doen ons best om het zo goed mogelijk te regelen. Voor zowel de chauffeurs, als voor ons en voor Nederveen natuurlijk.”

Wil je ook met ons samenwerken, wil je meer informatie of heb je vragen? Neem dan contact met ons op via 0184 614 674, de contactpagina of mail naar [email protected].

Door: Gré-Anne Vogel

 • Het portaal is continue in ontwikkeling. Op dit moment ondergaat het een metamorfose, zodat ook grote klanten, met alle data, terecht kunnen in ons portaal. Dit is wel zo overzichtelijk. Voor zowel de klant als voor Nederveen.
blogs
8 juni 2022
50 jaar Nederveen | interview met Martin Nederveen

Het is 1999, het jaar dat Martin Nederveen bij Nederveen kwam werken. Inmiddels is het 2022 en bestaat Nederveen (bijna) 50 jaar. In dit korte interview gaat het over het verleden, het heden en de toekomst van Nederveen vanuit de ogen van Martin.

Hoe kijk je terug op 50 jaar Nederveen? (Voor zover dat bewust kan) “Ik heb er 42 jaar van meegemaakt. Nederveen is begonnen als klein familiebedrijf. Er werd en wordt nog steeds altijd hard gewerkt. We gingen van auto naar uitbreiding met de auto naar vrachtauto naar alle rijopleidingen en later kwamen daar ook trainingen bij. Verder gingen we van een schuurtje naar (met de nodige tussenstops) waar we nu staan, een mooi, modern pand. Altijd werd en wordt er gewerkt met enthousiast personeel, dat ook graag bij Nederveen (blijft) werken.”

Hoe zag het bedrijf eruit toen je hier in 1999 begon? “Dat is 23 jaar geleden, dat is al een aardig tijdje terug. Toen waren we heel erg groot op de personenauto (categorie B), dat reden we toen ook veel meer dan nu. (Tegenwoordig werken we met franchisenemers voor deze categorie). Het bedrijf was toen van mijn vader en mijn broers Arjan en Gertjan. Er waren (maar) 2 vrachtwagens en we zaten toen nog aan huis, aan de Stationsstraat, er was nog geen officieel bedrijfspand met een kantoor en/of wagenpark.”

Wat is er veranderd sinds je hier kwam werken? “Met name de grootte van het bedrijf, de uitbreiding van de categorieën van voertuigen, een tweetal verhuizingen en de breedte van (het aantal) opleidingen. In 2009 is Code 95 veranderd en sindsdien zijn er veel meer en andere trainingen bijgekomen. Het aanbod is gevarieerder en meer geworden.”

Hoe zie je de toekomst van Nederveen voor je? “Dat we doorgroeien op de beroepsopleidingen en (veiligheids)trainingen. En in het algemeen doorgroeien tot dé logistiek opleider van Nederland. Een mooi doel, om met z’n allen na te streven.”

nieuws
7 juni 2022
Nieuwe examenstructuur vrachtwagen (C en C1)

Vanaf 1 juli 2022 zal de theorie van de vrachtauto (C & C1) veranderen. Examens RV1 (verkeer en techniek), V2C (administratie) en V3C (administratie voor Code 95) komen te vervallen.

De nieuwe opzet en inhoud Voortaan zullen de theorie-examens er als volgt uitzien: Module 1 (RVM1-C(1)): verkeer, techniek lading en wetgeving. Module 2 (VM2-C): voertuigkennis, voertuigtechniek, onderhoud, storingen en ladingen. Module 3 (VM3-C): wetgeving, arbeidstijden, tachograaf, algemene wetgeving, veiligheid, gezondheid, branche en bedrijf.

Hoe werkt het in de praktijk? Bij Nederveen is het advies dat Module 1 behaald wordt, vóórdat de praktijk lessen van start kunnen gaan. Ben je beroepsmatig vrachtwagenchauffeur? Dan moeten module 2 en 3 ook behaald worden. Deze mogen voor, tijdens of na de praktijk gehaald worden, maar altijd na het behalen van M1.

Ben je al bezig met de theorie? Hier heeft het CBR een overgangsperiode voor. Via deze pagina kun je precies zien hoe dit in z’n gang gaat. Ben je al begonnen met de huidige vorm van de theorie en wil je niet switchen naar de nieuwe vorm? Dan moet de theorie vóór 1 september behaald zijn.

Wil je beginnen met het behalen van een vrachtautorijbewijs? Dan luidt ons advies: voorkom dat je in de overgangsfase terecht komt en start met de M1 cursus van donderdag 13 juli. Is er haast bij het behalen van het rijbewijs? Dan adviseren we je te starten met de RV1 van maandag 13 juni. Geef je tijdig op!

Studiemateriaal Deze nieuwe modules hebben ook allemaal een eigen boek (zoals nu ook het geval is, voor de verschillende examens).

blogs
27 mei 2022
Training in de spotlight: Digitale Tachograaf

Om de veiligheidstrainingen inhoudelijk toe te lichten, gaan wij de komende tijd in gesprek met onze (gast)docenten. Deze week een interview met Bjørn van der Struif, om zo het perspectief van de docent te belichten.

Wat kan je van de cursus Digitale Tachograaf verwachten? In de training Digitale Tachograaf en Wetgeving neem ik de deelnemers mee in een tijdreis van het "werkboekje" voor 1974, alle verschillende typen Tachografen (van analoog naar digitaal) en naar de toekomst (nieuwe Digitale Tachograaf 20 augustus 2023). In de tijdreis geef ik ook duidelijk aan waarom er veranderingen plaats vinden. Door wetgeving leg ik hun uit wie waar verantwoordelijk voor is (werkgever en bestuurder of beiden).

Uit mijn eigen onderzoek en dat van collega's blijkt dat het merendeel van de gemaakte overtredingen worden gemaakt door de bestuurder. Namelijk bedieningsfouten. Middels een vragenlijst behandel ik de werking en de bediening van de Digitale Tachograaf. Daarvoor heb ik echt werkende demokoffers met Digitale Tachograaf met demokaarten (dan hoeven ze hun eigen bestuurders kaart niet te gebruiken). Printer rolletje vervangen, menustructuur, kaarten invoeren, manuele invoer, downloaden etc. Na de training mogen er geen vraagtekens meer zijn over de Digitale Tachograaf en de wetgeving. Aan het einde van de cursus sluit ik af met een analyse van de data die op hun bestuurderskaart staat. Dan weten ze hoe het moet en begrijpen ze ook beter wat ze fout deden en hoe ze het beter kunnen doen in de toekomst.

Hoe draagt de cursus bij aan het beroepsleven van de cursisten? De cursisten hoeven niet meer bang te zijn dat ze fouten maken met betrekking tot het bedienen van de Digitale Tachograaf. Ze weten dat als zij bijvoorbeeld een te lange dag maken (opdracht werkgever) dat zij wel medeverantwoordelijk zijn, maar dat de werkgever de eventuele boete zal moeten betalen en niet de bestuurder zelf.

Hoe bevordert deze cursus de veiligheid op de weg en op het werk? Na het volgen van de cursus kan de bestuurder zich aan de regels houden en zit hij uitgerust achter het stuur van zijn vrachtwagen. Dat bevordert de veiligheid op de weg en het werk!

Wil je meer weten of heb je vragen over de cursus Digitale Tachograaf? Neem dan contact met ons op. Dit kan via 0184 614 674 of via de mail: [email protected]. We helpen je graag!

Door: Anne Sofie de Bruine

blogs
17 mei 2022
Interview Jaap Verheul | De Hoop & Blom Transport

Jaap Verheul heeft een lange geschiedenis bij Nederveen. Zo had hij bijvoorbeeld het eerste Trekker examen gehaald van Nederland bij Nederveen. Daarna volgden nog vele (rij)opleidingen. Voor alles is hij in 1 keer geslaagd! Onlangs is Jaap geslaagd voor zijn CE-rijbewijs. Deze gaat hij gebruiken bij zijn nieuwe werkgever De Hoop & Blom Transport, het bedrijf is gevestigd in Langerak. In dit interview hebben we het over Nederveen als opleider.

Je hebt de opleiding in een rap tempo gevolgd. Hoe heb je het ervaren? Jaap: “Ja, dat was de bedoeling ook, dat het snel ging. Ik heb het zeker met plezier ervaren. Goede instructeurs en ik heb het ook zeker naar m’n zin gehad. Bij Nederveen lessen is heel leuk!”

Hoe zat de opleiding in elkaar? Jaap: “M’n eerste theorie-examen heb ik in december 2021 gedaan. Het laatste theorie-examen, dat was dan V3, was begin januari en alles in 1 keer gehaald. Bijna gelijktijdig met het laatste theorie-examen, heb ik een Praktische Toets gedaan en daarna kon ik beginnen met de praktijklessen met de bakwagen. Dit ging ook allemaal vlekkeloos, bakwagen had ik binnen twee weken gehaald, het is dat ik tussendoor op vakantie was, anders was het echt in 1,5 week afgerond.”

Hoe was je laatste (CE-)rijopleiding? Jaap: “Na het examen van de bakwagen ben ik naar de receptie gelopen en heb ik gezegd: plan de volgende maar in! Zo makkelijk ging dat helaas niet, maar uiteindelijk toch nog best wel snel gehaald, in 1,5 maand.”

Heb je nog last gehad van corona? Jaap: “Nee, eigenlijk niet. Het was allemaal net na de ergste Corona periodes, dus dat was een mooi voordeel. Het was wel fijn dat ik daar geen last van had. Alleen een mondkapje tijdens het examen, maar dat is maar even en de mondkapjes wennen op een gegeven moment ook, dus dat is niet erg.”

Wat ga je met je rijbewijs doen? Jaap: “Ik ga binnenkort rijden voor De Hoop & Blom Transport. In principe op de RMO (Rijdende Melk Ontvangst, red). Hier moet ik eerst nog wel een diploma voor halen. Dit kan in het aankomende halfjaar al.”

Hoe ben je bij De Hoop & Blom Transport terechtgekomen? Jaap: “Bij ons thuis, op de boerderij, wordt de melk opgehaald door De Hoop & Blom Transport, dus de lijntjes waren kort. Er stonden wat vacatures open, toen ben ik gaan bellen. Daarna ben ik langs geweest en het was allemaal snel geregeld.”

Wanneer kan je aan de slag bij De Hoop & Blom Transport? Jaap: “Zodra ik m’n rijbewijs heb, kan ik aan de slag. Eerst op een wagen waar je geen RMO voor nodig hebt en als ik dat behaald heb, ga ik RMO rijden.”

In het verleden was je ook bezig met een eigen onderneming. Vanwaar deze switch? Jaap: “Op een gegeven moment moet je keuzes maken en ik dacht ik ga eens wat anders doen. Rijden heb ik altijd wel interessant gevonden. Begonnen op de tractor en nu op de vrachtwagen (met aanhanger red.).”

Jaap Verheul gaat, zoals vermeld, werken bij De Hoop & Blom. Zijn (toekomstig) HR Manager, René van Boheemen, vertelt wat over (de werkzaamheden van) het bedrijf en het werk wat Jaap gaat doen.

Over De Hoop & Blom René van Boheemen: “De Hoop & Blom is een echt familiebedrijf. In 70 jaar tijd hebben we ons ontwikkeld van melkvervoerder tot een veelzijdig logistiek dienstverlener. We zijn gespecialiseerd in het transport van zuivel, AGF-producten, bakkersmeel en hout- en bouwproducten.

De Hoop & Blom werkt nauw met haar opdrachtgevers samen. Door mee te denken met onze klanten en hen werk uit handen te nemen, hebben we een breed en stabiel klantenbestand opgebouwd. Die flexibele en klantgerichte dienstverlening op hoog niveau is alleen mogelijk met een sterk team van chauffeurs en planners.

De Hoop & Blom hecht dan ook veel waarde aan een goede opleiding van personeel. Nederveen is hierin al jaren onze vaste partner. Als erkend leerbedrijf bieden we bovendien de mogelijkheid om de gehele opleiding tot chauffeur bij ons te doorlopen. Een aanzienlijk deel van ons team is inmiddels via deze weg bij ons op de vrachtwagen beland.

Onze kracht als leerbedrijf ligt in de intensieve samenwerking met ons zusterbedrijf Koelcentrum Zederik. Dit bedrijf beschikt over drie moderne locaties voor opslag en verpakken van fruit. Al voordat de leerlingen op de vrachtwagen mogen rijden, kunnen zij hier van dichtbij kennis maken met de logistieke wereld. Zo is het mogelijk dat ze in de ochtend helpen bij het orderpickproces of het lossen en laden van de vrachtwagens om vervolgens als bijrijder bij hun collega in te stappen om deze producten netjes bij de klant af te leveren.

Wij wensen Jaap veel succes bij onze interne opleiding tot RMO chauffeur en hopen dat hij op korte termijn zelfstandig aan de slag kan en veel veilige kilometers bij ons mag gaan maken. Wij hebben er alle vertrouwen in!”

Wil je ook met ons samenwerken, wil je meer informatie of heb je vragen? Neem dan contact met ons op via 0184 614 674, de contactpagina of mail naar [email protected].

blogs
4 mei 2022
50 jaar Nederveen | interview met Gertjan Nederveen

In dit interview gaan we terug naar het jaar 1994, het jaar dat Gertjan Nederveen bij Nederveen kwam werken. Inmiddels bestaat Nederveen (bijna) 50 jaar. In dit korte interview gaat het over het verleden, het heden en de toekomst van Nederveen vanuit de ogen van Gertjan.

Hoe kijk je terug op 50 jaar Nederveen? (Voor zover dat bewust kan) “Je kan wel zeggen dat ik samen met het bedrijf ben grootgebracht. Als eerste het bedrijf aan huis waar de instructeurs de auto’s kwamen halen en de theorielessen op zolder werden gegeven. Als kind was ik altijd betrokken bij het bedrijf. Later mocht ik ook steeds vaker met mijn vader mee op pad, nieuwe auto’s kopen of ophalen. In eerste instantie had ik niet de ambities om het bedrijf over te nemen. Na jaren als banketbakker gewerkt te hebben, heb ik pas op mijn 19e de overstap gemaakt en heb ik mijn creativiteit in het werk van het familiebedrijf kunnen steken.

Het is bijna niet meer voor te stellen, maar in de jaren ’70 waren er veel minder auto’s. Ook relatief weinig mensen bezaten een auto. In de begin jaren waren het de opa’s en oma’s en vaders en moeders die de leerlingen waren van de rijscholen. Toen was de gemiddelde leeftijd boven de 40 jaar. Tegenwoordig, in 2022, mogen jongeren als beginnen met rijlessen als ze 16,5 jaar zijn en vanaf 17 jaar mag er al (onder begeleiding van ouders of grootouders) gereden worden. In dat opzicht is er zeker wel wat veranderd in 50 jaar!”

Hoe zag het bedrijf eruit toen je hier in 1994 begon? “Wat ik mooi vind, is dat ik net als het bedrijf zelf op 1 november ben begonnen. Eerst met het werk als rijinstructeur en vanaf 1996 ben ik als mede-eigenaar toegetreden. Eerst jaren lesgegeven in de personenauto, later uitgebreid naar motor en ook de grote categorieën (vrachtauto en bus). Zelf heb ik in de beginjaren ook veel theorielessen verzorgd. We hadden jarenlang meerdere groepen op een avond waar 2 x 20 personen, 8 avonden les volgden en daarna gingen we gezamenlijk naar het examencentrum. Hier heb ik wel mooie herinneringen aan.”

Wat is er veranderd sinds je hier kwam werken? “De automatisering en digitalisering heeft in de jaren een vlucht genomen, de eerste website ontwikkelen, lesmiddelen van diaprojector naar overheadprojector naar laptop en beamer en van vaste telefonie naar autotelefoon en uiteindelijk smartphone. Van papieren aanvragen met pasfoto’s op maat knippen naar PC en uiteindelijk naar internet. We zijn in 2003 naar Schapedrift verhuisd waar we grote stappen hebben genomen met fulltime kantoorbezetting, actief werk benaderen en uiteindelijk de toevoeging van veiligheidstrainingen en nascholing van beroepschauffeurs.”

Hoe zie je de toekomst van Nederveen voor je? “We werken met een mooi gezelschap van collega’s aan mooie doelen voor de toekomst. Uitdagende ambities, maar wel vanuit een heel mooie missie: het vergroten van de veiligheid op het werk en op de weg. Door middel van onze opleidingen en trainingen kan ik samen met al mijn collega’s het verschil maken. Een klant vertelde mij, nadat hij een BHV training had gevolgd, dat zijn geliefde een hartstilstand had gekregen en door middel van reanimatie verder kon leven, de training was de beste investering die hij ooit gedaan had. Mensen kunnen door middel van het behalen van een rijbewijs met de vrachtauto of bus hun dromen najagen. Het kan zelfs zijn dat dit levens veranderd, omdat je door een goede opleiding en baan ook kan zorgen voor stabiliteit in levens. Mooi werk hebben we eigenlijk!”

Houd onze social media in de gaten, want de tijdlijn gaat iedere 1e van de maand een stukje verder! Tot de volgende!

blogs
29 april 2022
Training in de spotlight: Professionele verkeersdeelname en actuele verkeerskennis

Om de veiligheidstrainingen inhoudelijk toe te lichten, gaan wij de komende tijd in gesprek met onze (gast)docenten. Deze week een interview met Leander Batenburg, om zo het perspectief van de docent te belichten.

Wat houdt de cursus Professionele verkeersdeelname en actuele verkeerskennis in? De titel zegt eigenlijk al veel over de cursus. Het gaat over de actuele verkeerskennis en het professionele verkeersgedrag van de (beroeps)chauffeur.

Wat kan je van de cursus verwachten? Tijdens de cursus professionele verkeersdeelname en actuele verkeerskennis wordt je huidige kennis getoetst en deze wordt ook bijgeschaafd. Ook worden er praktijksituaties besproken en is er voldoende ruimte voor discussies over de verschillende situaties en het toepassen van de regels hierin.

Welke onderwerpen komen er aan bod tijdens de cursus? Onderwerpen als verkeersregels, wegenverkeerswet, RVV (Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990), verkeersveiligheid, voertuigeisen en rij-hulpsystemen komen aan bod. Verder wordt ook het gedrag van de chauffeur en automobilist besproken.

Hoe draagt de cursus bij aan het beroepsleven van de cursisten?
De chauffeur kan het in zijn dagelijks (werk)leven goed in de praktijk toepassen, om dat de verkeerssituaties in combinatie met de verkeersregels worden behandeld. We proberen zoveel mogelijk echte situaties te bespreken en te behandelen. Zodat ze hier echt mee aan de slag kunnen.

Hoe bevordert deze cursus de veiligheid op de weg en op het werk?
Als de chauffeur de verkeersituaties kent en herkent, kan hij/zij deze ook beter toepassen. Dit zorgt automatisch voor een betere verkeersveiligheid. Ook het eigen gedrag van de chauffeur, de professionele beroepshouding, zorgt voor meer veiligheid op de weg en op het werk.

Wil je meer weten of heb je vragen over de cursus professionele verkeersdeelname en actuele verkeerskennis? Neem dan contact met ons op. Dit kan via 0184 614 674 of via de mail: [email protected]. We helpen je graag!

Door: Anne-Sofie de Bruine en Gré-Anne Vogel

blogs
1 april 2022
50 jaar Nederveen | interview met Arjan Nederveen

In het jaar 1990 zag de wereld er heel anders uit. Dit geldt ook voor Nederveen. 1990 is ook het jaar dat Arjan Nederveen (officieel) bij Nederveen kwam werken. Inmiddels, in 2022, bestaat Nederveen (bijna) 50 jaar. In dit korte interview gaat het over het verleden, het heden en de toekomst van Nederveen vanuit de ogen van Arjan.

Hoe kijk je terug op 50 jaar Nederveen? (Voor zover dat bewust kan) Arjan: “De tijd vliegt sowieso, het gaat allemaal best wel snel. Vanaf kleins af aan heb ik het natuurlijk meegemaakt. Van een aanvraag klaarmaken op 12-jarige leeftijd tot het verhuizen naar een andere locatie. Ik ben natuurlijk wel trots dat we, in eerste instantie met m’n vader samen, dit op hebben kunnen bouwen.”

Hoe zag het bedrijf eruit toen je hier in 1990 begon? Arjan: “We zaten toen nog op de Stationsstraat (in Hardinxveld-Giessendam, red.). Er was toen een klein kantoortje van 3 bij 3 m2. Een dubbele garage was het theorielokaal en ook het omkleedhok voor motorleerlingen. Er waren wel al redelijk wat personenauto’s en dergelijke. Toen werden de planningen/agenda’s vanuit huis geregeld. Iedereen regelde z’n eigen agenda. Er was geen kantoorpersoneel dat de planningen deed, het was meer individueel.”

Wat is er veranderd sinds je hier kwam werken? Arjan: “De echte veranderingen kwamen toen we naar de Schapedrift zijn verhuisd. Mijn vrouw Anita deed op de Stationsstraat al wel wat administratieve dingen, maar de verhuizing naar de Schapedrift is het moment geweest dat er kantoorpersoneel kwam. Sindsdien neemt er personeel de telefoon op en niet, bij wijze van spreken, mijn moeder. Zo kwam er meer structuur in (de planningen).

Hoe zie je de toekomst van Nederveen voor je? Arjan: “We willen graag veel (nieuwe) kandidaten opleiden, zodat deze veilig de weg op kunnen en veilig aan de slag kunnen op het werk! Dit willen we doen met een fijn en gezellig team. Steeds verder uit kunnen breiden, maar wel dat de normen en waarden hetzelfde blijven. Als een bedrijf groter wordt, kan het lastig zijn om het familiaire erin te houden, maar ik vind het wel belangrijk dat dát blijft.”

Houd onze social media in de gaten, want de tijdlijn gaat iedere 1e van de maand een stukje verder! Tot de volgende!

blogs
17 maart 2022
Interview RMC | Erik van Meel & Esther Moerman

RMC en Nederveen werken samen aan de veiligheid op de weg en op het werk. In dit interview spreek ik met Erik van Meel en Esther Moerman, beiden werkzaam bij RMC. Nederveen is opleidingspartner voor RMC, in dit interview lees je alles over deze samenwerking.

Kunnen jullie wat meer over jezelf en jullie functie(s) bij RMC vertellen? Erik: “Ik ben Erik van Meel, ik ben vervoerscoördinator bij RMC (Tours). Dit doe ik nu zo’n twee jaar. In mijn functie coördineer ik eigenlijk het hele proces van wat wij doen. Dan heb ik het o.a.: over de inzet van buschauffeurs van voornamelijk de openbaar vervoer lijndiensten, gesprekken met personeel over personeelsaangelegenheden en het begeleiden van ziekteverzuim. Eigenlijk ben ik bij alle personeelszaken wel een klein beetje betrokken."

Esther: “Ik werk sinds 2016 op de backoffice als juridisch adviseur. De backoffice is een afdeling waar allerlei disciplines samenkomen zoals: communicatie, facilitaire- en juridische zaken."

Waar staat RMC voor? Erik: “RMC staat voor Rotterdamse Mobiliteit Centrale. We zijn in Rotterdam begonnen en breiden ons steeds verder uit. We rijden in opdracht van meerdere OV bedrijven in de regio. We zijn aan het groeien, dus onze locaties breiden zich ook steeds verder uit over het land.”

Hoe is RMC ontstaan? Esther: “RMC is ontstaan uit een joint venture tussen de RET (Openbare vervoerder in Rotterdam) en de RTC (Rotterdamse Taxi Centrale). Deze twee bedrijven hadden bedacht om een bedrijf op te zetten voor het zorgvervoer, het kleinschalig vervoer. Zo is eigenlijk RMC geboren. Binnen RMC is een aparte tak ontstaan, dit is RMC Tours, deze is gefocust op (bus)chauffeurs dienstverlening. Dit is de afdeling van Erik (en collega Maurice), zij geven daar leiding aan.”

RMC is altijd opzoek naar nieuwe (bus)chauffeurs. De hoofdmoot bij RMC Tours is het vervoer van OV dienstlijnen, maar ze doen ook het vervoer voor evenementen en tours. Verder heeft RMC ook een 24/7 regiecentrale. Als je als vervoerder van evenementen en/of tours een piek hebt, dan kan je hiervoor ook RMC inschakelen, dan regelt de regiecentrale de rest.

Hoe lang werkt RMC al samen met Nederveen? Erik: “Dat gaat echt al een hele tijd terug. Dat is ooit begonnen met de Code 95 opleidingen. Deze hadden toen niet echt een heel structureel karakter. Dit waren meer losse opdrachten, af en toe eens een Code 95 training, maar er zat absoluut geen regelmaat in.”

“Vanuit de krapte op de arbeidsmarkt (die er bij buschauffeurs eigenlijk bijna altijd is), hebben we gezegd: we moeten zelf personeel gaan opleiden, om de kwaliteit te waarborgen. Hier zochten we een betrouwbare (opleidings)partner voor. Nederveen kenden we vanuit de Code 95, waar we dus die losse opdrachten neerlegden. Met Gertjan (Nederveen red.) zijn we in gesprek gegaan, met de insteek van hoe kunnen we hier een structureel karakter aan geven. En zeker als je personeel gaat opleiden wil je bepaalde kernwaarden waarborgen zoals: kwaliteit, begeleiding en dat je goed op de hoogte wordt gehouden van de voortgang van je cursisten, eigenlijk het ontzorgen wat Nederveen doet. En wij weten dat als wij mensen naar jullie toesturen, dat ze goed worden opgeleid en begeleid.”

Wat houdt de samenwerking tussen Nederveen en RMC in? Erik: “Heel simpel gezegd het opleiden van nieuwe chauffeurs, het zorgen dat ze opgeleid zijn en het verzorgen van de nascholing. Daarnaast is het ook heel belangrijk dat de buschauffeurs de BHV of EHBO cursus volgen. Zo gaan ze veilig en goed voorbereid de weg op, zodat de chauffeurs adequaat kunnen handelen als dit nodig is.”

Esther: “We zijn heel blij met de samenwerking met jullie, omdat we natuurlijk de nieuwe instroom goed kunnen gebruiken.”

Wat levert de samenwerking RMC op? Erik: “Het bedrijf groeit hard, op dit moment zitten we op de 150 chauffeurs, hier is een structurele nascholing voor nodig, dit biedt Nederveen. Gertjan denkt ook met ons mee en dat is heel erg fijn. Verder levert het ons gemak op, Nederveen ontzorgt en dat is heel prettig.”

Hoe ziet de toekomst van deze samenwerking eruit? Erik: “Er zijn natuurlijk een aantal stappen gezet. We zijn van losse opdrachten naar een structurele samenwerking gegaan. Dit bevalt erg goed. De focus voor de komende jaren ligt op het vasthouden van de samenwerking, het groeien van het aantal kandidaten voor Nederveen en de veiligheid op de weg én op het werk vergroten binnen RMC.”

Wil je ook met ons samenwerken, wil je meer informatie of heb je vragen? Neem dan contact met ons op via 0184 614 674 of mail naar [email protected].

Door: Gré-Anne Vogel

blogs
3 februari 2022
Interview met Kleijn Transport | Bianca Atapary

Bianca Atapary (Kleijn Transport): “Ik ben heel erg blij met het portaal, ik vind het reuze handig.”

In dit interview praat ik met Bianca Atapary, zij is HR-Manager bij Kleijn Transport. Het bedrijf is gevestigd in Alblasserdam en is in 1963 opgericht. Dit bedrijf maakt gebruik van ons portaal. Het portaal is door ons, opleidingspartner Nederveen, ontwikkeld voor klanten, om zo het overzicht te krijgen en te behouden voor de (na)scholing van de Code 95 van beroepschauffeurs in dienst.

Kun je wat meer over jezelf vertellen? Bianca: “Ik ben Bianca Atapary, ik ben sinds september 2020 hier bij Kleijn Transport in dienst als HR-Manager. Hiervoor heb ik ook in de logistiek gewerkt, toen als Officemanager/ HRM bij een organisatie gespecialiseerd in Forwarding en Expeditie. Bij Kleijn Transport begint het voor mij te leven, want transport wordt hier veel beter zichtbaar. Het is een betrouwbare organisatie, met een platte organisatiestructuur en korte lijnen. Bij Kleijn mag je jezelf zijn!”

Wat zijn je werkzaamheden? Bianca: “Als HR-Manager denk ik mee met het Management over het (strategisch) personeelsbeleid. Ik ben hier als enige verantwoordelijk voor alle personeelsaangelegenheden. Er komt veel op mij af, maar het is wel heel leuk. Ik denk liever in uitdagingen dan in problemen.”

Wat doet Kleijn Transport? Bianca: “Bij ons gaat het voornamelijk om wegtransport. We hebben nu rond de 250 chauffeurs en gaan naar de 300, daar ga ik echt vanuit. We hebben zo’n 180 á 200 vrachtwagens in ons wagenpark. Kleijn Transport is specialist in zowel containervervoer als begeleid en onbegeleid trailerverkeer. Tevens bieden we Warehousing: opslag en distributie van goederen aan.

Kleijn Transport vindt het belangrijk om te investeren in haar werknemers. Daarnaast vindt Kleijn het zeer waardevol om leerlingen vanuit de Transport en Logistieke opleidingen een werk leertraject (BBL) aan te bieden. Zoals vermeld, maakt Kleijn Transport gebruik van het portaal van Nederveen. De volgende vragen gaan hierover.

Hoe is Kleijn Transport bij het portaal terecht gekomen? Bianca: “Toen ik hier kwam werken, werden de opleidingen niet door mij gepland, deze taak is later aan mij toegewezen. Dit vind ik ook wel logisch, het hoort bij de taken van een HR-manager. Veel belangrijker is, hoe ik samen met Gertjan (Nederveen) in gesprek ben gegaan over het gezamenlijk opzetten van een efficiënt opleidingsbeleid. Ik ben blij dat er vanuit Nederveen zo met mij wordt meegedacht.”

Wat is je ervaring met het portaal? Bianca: “Ik ben heel erg blij met het portaal, ik vind het reuze handig. Het maakt het inplannen makkelijker van de benodigde trainingen, met name voor de onze chauffeurs. Er zijn natuurlijk altijd wat verbeterpunten, maar het is gelukkig gebruiksvriendelijk.”

Hoe werkt het portaal? Bianca: “Ik kijk naar het aanbod en overleg met de chauffeur of dit past, daarna meld ik het aan via het portaal. De chauffeur/kandidaat krijgt een bevestiging (e-mail) van Nederveen. De kandidaat is dus vooraf op de hoogte van welke cursus/training wanneer gepland staat.”

Hoe ziet de planning van de beroepschauffeurs eruit? Bianca: “Nu zoek ik ons systeem wie er wanneer een opleiding moet volgen, om de Code 95 te behouden. Dit zou op een efficiëntere manier kunnen. Wellicht kan het portaal mij hier in de toekomst mee helpen. Al met al is het portaal een prima manier om het overzicht te kunnen houden op de behoefte aan opleidingen van ons personeel en tegelijkertijd een duidelijk overzicht op het aanbod opleidingen van Nederveen.”

Het Nederveen portaal is ontwikkeld om klanten te helpen met het inplannen van werknemers voor (nascholings)trainingen voor Code 95. Wil je meer weten of heb je vragen over ons portaal? Neem dan contact met ons op via [email protected] of bel naar 0184 - 614 674.

Door: Gré-Anne Vogel