Dé opleider voor logistiek Nederland
Menu
Inloggen
blogs
9 maart 2023
Interview met Consolid | Nico Veelders

We spreken met Nico Veelders, over de samenwerking tussen Consolid en Nederveen. Consolid is een uitzendbureau voor o.a. buschauffeurs. Onze twee organisaties werken samen aan de veiligheid op de weg en op het werk.

Kan je wat meer over jezelf en je functie vertellen? “Ik ben Nico Veelders, manager opleidingen en ontwikkeling van Consolid Academy. Consolid heeft een eigen academy, voor alle opleidingszaken. We kopen veel opleidingen en nascholingstrainingen in bij verkeersscholen. Daarnaast hebben we zelf ook trainingen en nascholing. We maken de trainingen echt op maat voor klanten. Bijvoorbeeld voor toezichthouders hebben we de training hospitality ontwikkeld. Dat is mijn werk in een notendop, daarnaast zijn er natuurlijk de lopende zaken op de afdeling. Het inkopen van opleidingen, het ontwikkelen van trainingen en het contact met verkeersscholen, gaat allemaal via mij.”

Kan je wat meer over Consolid vertellen? “Consolid is een uitzend/detacheringsbureau en specialist in vervoer en mobiliteit. We doen alles wat met vervoer te maken heeft, dus bus- en vrachtwagenchauffeurs, treinmachinisten, taxichauffeurs en we leiden af en toe dronepiloten op. We blijven steeds uitbreiden, maar we hebben ook veel bezorgers voor bijvoorbeeld Jumbo of AH online. De Consolid Academy houdt zich bezig met het werven, selecteren en opleiden van opleidingskandidaten voor Consolid en klanten met eigen opleidingen en ingekochte opleidingen bij een externe opleider.

Consolid heeft 4000 flexkrachten/gedetacheerde uitgezonden, 158 intern personeel verdeeld over de 6 vestigingen in Nieuwegein, Rotterdam, Hoofddorp, Eindhoven, Groningen en Zwolle. De Consolid Academy houdt zich bezig met het werven, selecteren en opleiden van opleidingskandidaten voor Consolid en klanten met eigen opleidingen en ingekochte opleidingen bij een externe opleider. Het Consolid Academy team bestaat uit 9 medewerkers.”

Waar staat Consolid voor? “Consolid staat voor ontwikkeling van mensen. Bij Consolid doen we er alles aan om mensen aan het werk te krijgen én te houden. Met bijscholing, als het werk hier om vraagt. Of omscholing, omdat iemands ambities in de loop van de tijd ook kunnen en mogen veranderen. Want we vinden het belangrijk dat iedereen meedoet. En blíjft meedoen. Zo zorgen we dat iedereen klaar is voor de baan van vandaag én morgen. Die verantwoordelijkheid nemen we graag.”

Wat is de geschiedenis van Consolid? “Het opleiden van A tot Z is iets wat Consolid al van oudsher doet. We zijn een familiebedrijf, dit is de overeenkomst met Nederveen. Het familiaire willen we graag (blijven) uitstralen, dat vinden we erg belangrijk. We zijn een bedrijf met weinig hiërarchie, korte lijnen en veel contact. Consolid is in 1990 opgericht, dus we bestaan ook al ruim 30 jaar.

Consolid heeft altijd het beleid gehad van opleiden. Het is gemakkelijk om mensen bij concurrenten weg te halen, maar wij willen juist mensen degelijk opleiden en een kans geven zich te ontwikkelen en te scholen zodat ze aan het werk kunnen gaan en deelnemen aan de samenleving. Dit doen we eigenlijk al vanaf het begin, dit onderscheidt ons als uitzender en detacheerder echt van anderen.”

Hoe lang werken Consolid en Nederveen al samen? “Sinds 2015 is de samenwerking structureel begonnen. Daarvoor hadden we wel eens wat losse opdrachten en kandidaten, maar sinds 2015 is er echt een samenwerkingsverband ontstaan. Het is begonnen met een (groot) project. Gertjan (ambassadeur en eigenaar van Nederveen, red.) kwam met een project in de regio Rotterdam/Rijnmond, het ging om een werkgelegenheidsproject. Het ging uit van ESF-subsidie en DM-perspectief was het re-integratiebureau wat ertussen zat. Daardoor zijn er door Gertjan allerlei mogelijkheden ontstaan om samen te gaan werken. Door de samenwerking van deze 3 partijen kunnen we heel veel mensen aan het werk helpen (met subsidie erbij). Met dit project hebben we ruim 30 mensen opgeleid, inclusief Code 95. Zo is het eigenlijk begonnen, de samenwerking met Nederveen.

Zo zijn we doorgegaan. Bij Consolid werken we met regio’s. Als er een kandidaat uit de regio (van Nederveen) komt, dan laten we hem/haar bij Nederveen de opleiding doen. We weten van Nederveen dat jullie kwalitatief goed opleiden en we hebben korte lijnen binnen het bedrijf. Als er zich een probleem voordoet, zoals een kandidaat die heel onzeker is, dan wordt er altijd meegedacht aan een oplossing. Er is ook altijd even wat extra aandacht, als een kandidaat dat nodig heeft. Dat is wel één van de redenen dat we altijd bij Nederveen uitkomen.

We nemen voornamelijk de pakketten C en D af en vaak ook de E (achter C/D), dat zijn flinke pakketten. Af en toe ook (Code 95) nascholing, voor mensen die in de buurt wonen. Tenzij iemand haast heeft, dan kijken we waar de kandidaat als eerst aan de beurt is (in een andere regio).”

Hoe helpt Nederveen jullie bij de dagelijkse operatie? “Nederveen draagt bij aan het mensen opleiden en afleveren bij de klant. Er is altijd een oplossing te vinden voor problemen en uitdagingen. Soms wil je net iets meer weten, waarom een instructeur nog extra lessen adviseert en wat zijn de kansen dat iemand werkelijk slaagt. Dit soort dingen overleggen we dan.”

Consolid team detacheerder

Zijn er problemen waar jullie tegenaan lopen? “Een beetje waar alle opleiders mee te maken hebben; de wachttijden (bij het CBR). Dit ligt niet aan Nederveen, want iedereen in de branche heeft hiermee te maken. Er is schaarste aan zowel bus- als vrachtwagenchauffeurs. Soms heb je dan wat haast bij een opleiding, dan werkt zo’n (langere) wachttijd niet mee. Hoe sneller hoe beter. Dit is vervelend voor de werkgever, kandidaat en ook voor onszelf.”

Waar zijn jullie blij mee m.b.t. de samenwerking? “Een paar dingen heb ik al genoemd, zoals het meedenken in oplossingen, goed advies geven, nooit te beroerd om even een kandidaat door te spreken. Het ontzorgen is heel fijn. Vertrouwen is dat in feiten, vertrouwen in elkaar.”

Wat betekent veiligheid voor jullie? “Ja, veiligheid boven alles. Veel van de nascholing die we geven is hier ook op gericht. Actualisering Kennis Vakbekwaamheid is hier een goed voorbeeld van. Dit heeft heel veel met voertuigcontrole te maken, met veilig verkeer op weg. De Consolid Academy heeft zelf een microlearning ontwikkeld, hier kunnen alle (flex)krachten bij. Deze learning gaat over afleiding achter het stuur. De effecten, de gevolgen, hoelang het duurt voordat je stilstaat met je voertuig, als je bijvoorbeeld zit te appen of sms’en. Voor de praktijk zetten we eigenlijk altijd rijoptimalisatie en schadepreventie in. Sowieso is de veiligheid belangrijk, maar schadepreventie is ook erg belangrijk, dat is namelijk een erg hoge kostenpost (voor de klanten).

Het is ook erg belangrijk om trainingen voor sociale vaardigheden in te zetten voor de nascholing. Voor zowel de bus- als vrachtwagenchauffeur is het belangrijk om communicatieve vaardigheden te hebben. Je krijgt als beroepschauffeur helaas wel eens te maken met agressie, dan is het belangrijk om te weten hoe daarmee om te gaan. Vaak is agressie een gevolg van hoe iemand zelf reageert.”

Heb je nog een boodschap voor de lezers van dit interview? “Nederveen is een heel goede opleider. We werken heel nauw samen. Wij kunnen altijd weer voor werk zorgen. Dus maak je geen zorgen als je opgeleid wordt tot beroepschauffeur, dan heeft Consolid altijd wel plek voor je. Als je de opleiding via ons doet, dan heb je baangarantie en dan is dat nog eens voordelig ook, want wij dragen een groot deel van de kosten. In deze regio zit bijvoorbeeld Qbuzz, dus wil iemand buschauffeur worden, dan zijn wij de aangewezen partij om je op te leiden (via Nederveen).”

Wil je ook met ons samenwerken, wil je meer informatie of heb je vragen? Neem dan contact met ons op, via onze contactpagina.

Interview door: Anne Sofie de Bruine & Gré-Anne Vogel

Nederveen Extra periode 4
Lees meer
Nederveen Extra periode 3
Lees meer
Nederveen Extra periode 2
Lees meer
Tweede Kamer wil gedoogbeleid B-rijbewijs voor elektrische bestelbus
Lees meer
Per 1 juli 2024 is het C1 rijbewijs verplicht voor elektrische bestelbussen
Lees meer