Dé opleider voor logistiek Nederland

Code 95 nascholing: halen en houden van de vakbekwaamheid

Bij Nederveen kun je een rijbewijs (C/C1, D) met vakbekwaamheid, ook wel de basiskwalificatie Code 95, behalen. Ook kun je bij ons Code 95 trainingen volgen om deze kwalificatie te behouden. In ons serviceportaal heb je een actueel inzicht in de laatste status van je Code 95 cyclus. Vanuit het CBR/CCV zijn er regels opgesteld voor de Code 95 nascholing. We leggen je graag de belangrijkste regels uit en hoe we je hierbij kunnen helpen.

Regelgeving Code 95 nascholing

Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs, die achter een voertuigcategorie is geplaatst. Deze code is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig. Als je een rijbewijs haalt met Code 95 dan is deze vijf jaar geldig en dit kan verlengd worden door het volgen van nascholing. Er moet in 5 jaar tijd, 35 nascholingspunten behaald worden. Gemiddeld zijn dat 5 cursussen van 7 nascholingspunten.

De exacte regels voor vrachtwagenchauffeurs, bestuurders van personenvervoer, nieuwe chauffeurs en vrijstellingen staan beschreven in de categorie Richtlijn vakbekwaamheid. De belangrijkste uitgangspunten zijn:

• Variatie binnen de nascholing Er is een limiet gesteld aan hoe vaak een nascholingscursus herhaald mag worden in een nascholingscyclus van 35 uur. Iedere beroepschauffeur mag in een nascholingscyclus één eendaagse cursus (7 uur) herhalen en de overige cursussen moeten uniek zijn. Een meerdaagse cursus die meetelt voor 14 of 21 uur, mag niet worden herhaald binnen een nascholingscyclus.

• Opgeknipte cursussen Maak je gebruik van een theoretische nascholingscursus die wordt verdeeld over meerdere dagen? De dagdelen moeten op aaneengesloten dagen (met uitzondering van zon- en feestdagen) plaatsvinden. Dit geldt niet voor opgeknipte nascholingscursussen met e-learning en praktijktrainingen. Hier geldt dat het 2e deel binnen 10 dagen plaats moet vinden.

• Maximaal e-learning Er is een limiet gesteld aan het aantal uren e-learning dat iemand in een nascholingscyclus van 35 uur mag volgen. Vanaf 1 juli 2023 kunnen nascholingscursussen uit 4 uur of 3 uur e-learning bestaan. Een chauffeur kan drie cursussen volgen van 4 uur e-learning of vier cursussen volgen van 3 uur e-learning. Een combinatie kan ook, mits de limiet van 12 uur e-learning niet wordt overschreden.

• Praktijk/theorie Van de 35 uur nascholing moet minimaal 7 uur een praktijktraining zijn.

• Verplichte opleidingen op grond van andere EU-wetgeving Binnen Europa gelden ook andere verordeningen en richtlijnen die een opleiding verplichten. Denk bijvoorbeeld aan het vervoer van gevaarlijke stoffen (ADR). De nieuwe Richtlijn schrijft voor dat in de nascholingscyclus van 35 uur slechts één van de opleidingen uit andere verordeningen en richtlijnen mag meetellen voor 7 uur nascholing. Een uitzondering hierop is de ADR opleiding. Deze mag voor 14 uur meetellen, waarbij het niet uitmaakt of het om de initiële of de verlengingsopleiding gaat.

Heb je nog geen ‘Code 95’ op jouw rijbewijs staan? Dan dien je eerst de Basiskwalificatie Code 95 te volgen.

Advies nodig over vakbekwaamheid en Code 95 nascholing?

Klantenservice
Opleidingsadvies

Vul dit formulier in en we nemen contact op

OnderwerpOrganisatieNaamE-mailadresTelefoonnummer
Verzenden