Dé opleider voor logistiek Nederland
Menu
Inloggen
nieuws
7 juni 2022
Nieuwe examenstructuur vrachtwagen (C en C1)

Vanaf 1 juli 2022 zal de theorie van de vrachtauto (C & C1) veranderen. Examens RV1 (verkeer en techniek), V2C (administratie) en V3C (administratie voor Code 95) komen te vervallen.

De nieuwe opzet en inhoud Voortaan zullen de theorie-examens er als volgt uitzien: Module 1 (RVM1-C(1)): verkeer, techniek lading en wetgeving. Module 2 (VM2-C): voertuigkennis, voertuigtechniek, onderhoud, storingen en ladingen. Module 3 (VM3-C): wetgeving, arbeidstijden, tachograaf, algemene wetgeving, veiligheid, gezondheid, branche en bedrijf.

Hoe werkt het in de praktijk? Bij Nederveen is het advies dat Module 1 behaald wordt, vóórdat de praktijk lessen van start kunnen gaan. Ben je beroepsmatig vrachtwagenchauffeur? Dan moeten module 2 en 3 ook behaald worden. Deze mogen voor, tijdens of na de praktijk gehaald worden, maar altijd na het behalen van M1.

Ben je al bezig met de theorie? Hier heeft het CBR een overgangsperiode voor. Via deze pagina kun je precies zien hoe dit in z’n gang gaat. Ben je al begonnen met de huidige vorm van de theorie en wil je niet switchen naar de nieuwe vorm? Dan moet de theorie vóór 1 september behaald zijn.

Wil je beginnen met het behalen van een vrachtautorijbewijs? Dan luidt ons advies: voorkom dat je in de overgangsfase terecht komt en start met de M1 cursus van donderdag 13 juli. Is er haast bij het behalen van het rijbewijs? Dan adviseren we je te starten met de RV1 van maandag 13 juni. Geef je tijdig op!

Studiemateriaal Deze nieuwe modules hebben ook allemaal een eigen boek (zoals nu ook het geval is, voor de verschillende examens).

Slimme tachograaf type 2 (SMT2) verplicht vanaf 21 augustus 2023
Lees meer
Interview met Jitte en Isabel van MAAT
Lees meer
Interview met Consolid | Nico Veelders
Lees meer
Shopping Awards 2023
Lees meer
Training in de spotlight: BHV
Lees meer