Dé opleider voor logistiek Nederland
Menu
Inloggen
nieuws
14 februari 2024
Tweede Kamer wil gedoogbeleid B-rijbewijs voor elektrische bestelbus

De Tweede Kamer heeft uitgesproken dat het gedoogbeleid voor het rijden met een B-rijbewijs in een zware elektrische bestelauto gehandhaafd moet blijven, ondanks de wens van demissionair minister Mark Harbers om er een einde aan te maken. Deze beslissing betekent dat het gebruik van duurzame voertuigen nog steeds mogelijk zal zijn zonder de noodzaak van een vrachtwagenrijbewijs, althans tot er een definitieve Europese oplossing wordt gevonden.

Indien het gedoogbeleid zou worden stopgezet, zou dit betekenen dat vanaf juli dit jaar een vrachtwagenrijbewijs vereist zou zijn voor het besturen van zware elektrische bestelauto's. De recent aangenomen motie, ingediend door BBB-Tweede Kamerlid Claudia van Zanten, benadrukt de wens van de Kamer om het gedoogbeleid te handhaven totdat er een Europese oplossing is gevonden. Deze motie kreeg steun van de Kamerleden en was het resultaat van een oproep van brancheorganisaties zoals Evofenedex, TLN, RAI Vereniging, BOVAG en VNA.

Dit is goed nieuws voor bedrijven die al geïnvesteerd hebben in elektrische bestelauto's of overwegen over te stappen naar elektrisch rijden. Bijna alle Europese landen hebben momenteel een vrijstellingsregeling voor rijbewijs C. Het is daarom extra onwenselijk als Nederland hiervan zou gaan afwijken. Minister Harbers meldt dat hij nog steeds in gesprek is met de Europese Commissie, die bereid is te kijken naar mogelijkheden binnen de Europese derde rijbewijsrichtlijn.

De motie van de Tweede Kamer biedt de minister extra ruimte om de gedoogconstructie te verlengen en in overleg met Brussel tot een definitieve oplossing te komen. Met de nieuwe motie is opnieuw de politieke wens geuit dat de minister afziet van de eis dat je een vrachtwagenrijbewijs moet bezitten voor het besturen van zwaardere elektrische bestelauto’s.

Bron

Nederveen Extra periode 4
Lees meer
Nederveen Extra periode 3
Lees meer
Nederveen Extra periode 2
Lees meer
Tweede Kamer wil gedoogbeleid B-rijbewijs voor elektrische bestelbus
Lees meer
Per 1 juli 2024 is het C1 rijbewijs verplicht voor elektrische bestelbussen
Lees meer