Dé opleider voor logistiek Nederland
Menu
Inloggen
blogs
27 mei 2022
Training in de spotlight: Digitale Tachograaf

Om de veiligheidstrainingen inhoudelijk toe te lichten, gaan wij de komende tijd in gesprek met onze (gast)docenten. Deze week een interview met Bjørn van der Struif, om zo het perspectief van de docent te belichten.

Wat kan je van de cursus Digitale Tachograaf verwachten? In de training Digitale Tachograaf en Wetgeving neem ik de deelnemers mee in een tijdreis van het "werkboekje" voor 1974, alle verschillende typen Tachografen (van analoog naar digitaal) en naar de toekomst (nieuwe Digitale Tachograaf 20 augustus 2023). In de tijdreis geef ik ook duidelijk aan waarom er veranderingen plaats vinden. Door wetgeving leg ik hun uit wie waar verantwoordelijk voor is (werkgever en bestuurder of beiden).

Uit mijn eigen onderzoek en dat van collega's blijkt dat het merendeel van de gemaakte overtredingen worden gemaakt door de bestuurder. Namelijk bedieningsfouten. Middels een vragenlijst behandel ik de werking en de bediening van de Digitale Tachograaf. Daarvoor heb ik echt werkende demokoffers met Digitale Tachograaf met demokaarten (dan hoeven ze hun eigen bestuurders kaart niet te gebruiken). Printer rolletje vervangen, menustructuur, kaarten invoeren, manuele invoer, downloaden etc. Na de training mogen er geen vraagtekens meer zijn over de Digitale Tachograaf en de wetgeving. Aan het einde van de cursus sluit ik af met een analyse van de data die op hun bestuurderskaart staat. Dan weten ze hoe het moet en begrijpen ze ook beter wat ze fout deden en hoe ze het beter kunnen doen in de toekomst.

Hoe draagt de cursus bij aan het beroepsleven van de cursisten? De cursisten hoeven niet meer bang te zijn dat ze fouten maken met betrekking tot het bedienen van de Digitale Tachograaf. Ze weten dat als zij bijvoorbeeld een te lange dag maken (opdracht werkgever) dat zij wel medeverantwoordelijk zijn, maar dat de werkgever de eventuele boete zal moeten betalen en niet de bestuurder zelf.

Hoe bevordert deze cursus de veiligheid op de weg en op het werk? Na het volgen van de cursus kan de bestuurder zich aan de regels houden en zit hij uitgerust achter het stuur van zijn vrachtwagen. Dat bevordert de veiligheid op de weg en het werk!

Wil je meer weten of heb je vragen over de cursus Digitale Tachograaf? Neem dan contact met ons op. Dit kan via 0184 614 674 of via de mail: [email protected]. We helpen je graag!

Door: Anne Sofie de Bruine

Slimme tachograaf type 2 (SMT2) verplicht vanaf 21 augustus 2023
Lees meer
Interview met Jitte en Isabel van MAAT
Lees meer
Interview met Consolid | Nico Veelders
Lees meer
Shopping Awards 2023
Lees meer
Training in de spotlight: BHV
Lees meer