Dé opleider voor logistiek Nederland
blogs
16 december 2022
Training in de spotlight: BHV

Om de veiligheidstrainingen inhoudelijk toe te lichten, gaan we in gesprek met onze (gast)docenten en cursisten. Deze keer een interview met verschillende deelnemers die de BHV training hebben gevolgd, om zo het perspectief van de cursist te belichten.

Wist je dat het verplicht is om binnen een bedrijf minimaal 1 BHV’er in dienst te hebben? Ook bij bedrijven met maar 1 medewerker is het dus verplicht. Als bedrijfshulpverlener heb je de verantwoordelijke taak om de veiligheid binnen het bedrijf te behouden en ben je opgeleid om bij verschillende situaties hulp te verlenen.

Wat houdt de cursus in? "De cursus staat voor bedrijfshulpverlening en het is zeker de moeite waard om de cursus te volgen. In eerste instantie ging ik erheen omdat het ‘moest’ vanuit mijn werk, maar nadat ik de dagcursus gedaan had vond ik het een hele waardevolle training met interessante onderwerpen en ben ik blij dat ik hem gevolgd heb. Je leert op een andere manier kijken naar situaties die kunnen ontstaan, maar ook hoe je in deze situaties moet handelen. Onderwerpen die aan bod kwamen waren onder andere reanimeren, eerste hulp brandbestrijding en ontruiming."

(Bewustzijnsstoornissen, ademhalingsstoornissen en circulatiestoornissen worden ook behandeld tijdens deze cursus, red.)

Wat kan je van de cursus verwachten? "De cursus is grotendeels praktijk (1 dag van 08:00 tot 16:00, red.) maar er is ook een e-learning die je vooraf afgerond moet hebben, zodat je goed voorbereid de cursus in gaat. Het is een interactieve dag die veel kennis meebrengt over verschillende situaties die kunnen ontstaan in het dagelijks (bedrijfs)leven."

Wat doen de cursisten allemaal tijdens de cursus? "In het ene deel ga je in op de theorie en leer je ook bepaalde levensreddende handelingen om die bij verschillende situaties toe te passen. Dan is er een pauze met een verzorgde lunch. Het andere deel staat in het teken van brandbestrijding en ontruiming, zowel de theorie als de praktijk."

Hoe draagt de cursus bij aan het beroepsleven van de cursisten? "Tijdens de cursus leer je ook reanimeren, dit heb ik 1x in het echt toegepast. Ik heb mezelf nadat ik mijn BHV certificaat kreeg ingeschreven als burgerhulpverlener en daarmee kan je dus opgeroepen worden om te helpen bij een reanimatie bij jou in de buurt. In mijn geval een achterbuurman. Ik was de eerste die aan kwam en ben dus begonnen met de reanimatie, na niet hele lange tijd kwamen er 2 andere burgerhulpverleners die het overgenomen hadden, omdat hun meer ervaring hadden en ook een AED (Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok, red.) mee hadden genomen.

Politie en ambulance waren er ook snel bij en hebben het vervolgens overgenomen. Deze meneer is in het ziekenhuis nog even in coma gehouden maar ik heb hem later thuis gesproken en alles is gelukkig goed afgelopen dankzij het snelle handelen van meerdere burgerhulpverleners en hulpdiensten."

Hoe bevordert deze cursus de veiligheid op de weg en op het werk? Ik zit zelf in de rijinstructie, dat betekent dat je veel op weg bent en dus ook veel gevaar tegen kan komen, ik heb hier gelukkig de BHV nog niet toe hoeven passen maar dankzij de BHV cursus, weet ik nu wel hoe ik moet handelen al zou dat gebeuren. Bij de rijschool waar ik werk maak je wel is mee dat iemand out gaat door stress of slecht eten rondom een examen en het is goed om te weten hoe je daar dan mee om moet gaan."

Wil je meer weten of heb je vragen over de BHV cursus? Neem dan contact met ons op. Dit kan via 0184 614 674 of via de e-mail: [email protected]. We helpen je graag!

Door: Anne-Sofie de Bruine en Gré-Anne Vogel

Nederveen Extra periode 7
Lees meer
Definitieve wetgeving vrijstelling rijbewijs C voor ZE-bedrijfsvoertuigen
Lees meer
Nederveen Extra periode 6
Lees meer
Nederveen Extra periode 4
Lees meer
Nederveen Extra periode 3
Lees meer