- Carrière als vrachtwagenchauffeur
- Praktijkgerichte voertuigbeheersing
- Verkeer, techniek en administratie
- Inclusief basiskwalificatie Code 95
- Flexibel en makkelijk in te plannen
Vrachtwagen rijbewijs (C)
Heb je affiniteit met logistiek en transport en wil je carrière maken als vrachtwagenchauffeur? Kies dan voor één van de beroepsopleidingen voor vrachtwagenchauffeur.
Bij Nederveen ben je aan het juiste adres voor het halen van je vrachtwagen rijbewijs. Zowel vrachtwagen theorie als praktijk wordt aangeboden in 1 pakket. Deze pakketten bevatten alle benodigde onderdelen en examens om je rijbewijs C te halen! Dit pakket bestaat uit de volgende onderdelen:
o Examen Rijbewijs en Vakbekwaamheid Module (RVM1-C) o Examen Rijbewijs en Vakbekwaamheid Module (VM2-C) o Examen Rijbewijs en Vakbekwaamheid Module (VM3-C) o Medische keuring o Praktijklessen o Praktijkexamen o Praktische toets o Toets besloten terrein
Praktische toets De praktische toets is een onderdeel van het behalen van je vrachtwagen rijbewijs. Tijdens de toets worden er verschillende onderdelen getoetst waaronder:
o Het laden, stuwen, vastzetten en lossen van lading o Voorkomen van criminaliteit en illegaliteit o Voorkomen van fysieke risico’s o Invullen van een Europees schadeformulier o Maatregelen bij noodsituaties o Maatregelen bij gladheid en storingen
Toets besloten terrein De toets besloten terrein is een onderdeel van het behalen van je vrachtwagen rijbewijs. Tijdens de toets worden er verschillende onderdelen getoetst waaronder:
o Voertuigcontrole o Manoeuvreren
Code 95 Om beroepsmatig een vrachtwagen te kunnen rijden moet je volgens de Europese wet een geldige code 95 op je rijbewijs hebben. Het code 95 bewijs zit inbegrepen bij het behalen van een van onze opleidingen voor het c rijbewijs. Dit bewijs is 5 jaar geldig en moet iedere 5 jaar verlengt worden doormiddel van nascholing cursussen. In totaal moet je 35 uur aan nascholing volgen om je code 95 bewijs te verlengen. Kijk voor meer informatie over code 95 op deze pagina.
Gezondheidsverklaring Om een praktijkexamen te kunnen reserveren voor het vrachtwagen rijbewijs moet je een gezondheidsverklaring indienen. Deze verklaring is online in te dienen bij het CBR. Omdat je beroepsmatig vrachtwagen wilt rijden betekent dat dat je ook goedgekeurd moet worden door een Arbo-arts dit noemen we de medische keuring. Voor meer informatie over de medische keuring kijk je op deze pagina.
Subsidie Nederveen is een gecertificeerd opleider op het gebied van transport en logistiek. Dit betekent dat het mogelijk is dat je in aanmerking komt voor een SOOB subsidie. Check goed bij je werkgever of je in aanmerking komt voor een SOOB subsidie en laat dit dan aan ons weten bij het aanmelden van je vrachtwagen opleiding.
De 5 garanties van Nederveen
- Vakbekwame instructeurs en docenten
- Persoonlijke en individuele benadering
- Professionele en prettige leeromgeving
- Stap-voor-stap uitleg en begeleiding
- Competitieve en marktconforme prijzen
Voor de praktijklessen werken we met een vast aantal lesuren in het pakket. Dit is gebaseerd op het gemiddelde aantal uren dat iemand nodig heeft. Onze ervaring is dat een intest slechts een beperkte indicatie is en onvoldoende houvast biedt voor het definitief aantal benodigde lesuren. We geven er daarom de voorkeur aan om gedurende de opleiding te werken met een leskaart waarop we je bekwaamheid en vooruitgang bijhouden. Waar nodig passen we het aantal lesuren in overleg naar boven of beneden aan. De extra lesuren worden afzonderlijk verrekend.
Nieuwe tarieven 2025 beschikbaar. Bekijk onze actuele prijzen en plan je opleiding of training.
- Lesmodules RVMC-1, VM2-C, VM3-C
- 7 dagen klassikaal les
- Theorieboeken en -examens
- 12,5 uur online examentraining per vak
- 28 uur praktijkles en -examen
- Praktische Toets
- Toets Besloten Terrein
- Medische keuring
- Lesmodules RVMC-1, VM2-C, VM3-C
- 7 dagen klassikaal les
- Theorieboeken en -examens
- 12,5 uur online examentraining per vak
- 28 uur praktijkles en -examen
- Praktische Toets
- Toets Besloten Terrein
- Medische keuring
We ontvangen je graag op onze opleidingslocatie aan de Hakgriend 4F in Hardinxveld-Giessendam. Al onze (rij)opleidingen en (Code 95) trainingen worden hier gegeven. Parkeren kan op het grote parkeerterrein tegenover de hoofdingang. Bij binnenkomst vind je op verschillende schermen informatie over waar en wanneer je opleiding of training plaatsvindt en wie je instructeur of docent is.
Volg je een praktijkopleiding? Dan word je vanzelf opgehaald door je instructeur. Volg je een training? Meld je dan op het aangegeven tijdstip bij het lokaal. Ben je wat eerder? Neem gerust plaats in de gemeenschappelijke ruimte en geniet van een kopje koffie, thee of water!
Voordat je de weg op kunt, is het belangrijk dat alle medische documenten in orde zijn. Dit betekent dat je de gezondheidsverklaring via het CBR moet regelen en dat je een medische keuring moet laten uitvoeren door een Arbo-arts.
De medische keuring is inbegrepen in het pakket en wordt ook op onze locatie uitgevoerd. Klik op de onderstaande knop voor meer informatie over de medische keuring.
Je start met de theoriedelen. Voor het C-rijbewijs zijn er drie theoriedelen:
Module 1 (RVM1-C) Deze module behandelt de volgende onderwerpen: verkeer, techniek, lading en wetgeving.
Module 2 (VM2-C) Deze module omvat voertuigtechniek, onderhoud, storingen en ladingen.
Module 3 (VM3-C) Deze module richt zich op wetgeving, arbeidstijden, tachograaf, algemene wetgeving, veiligheid, gezondheid, branche en bedrijf.
Na het succesvol afronden van de theoriedelen en het behalen van de bijbehorende examens, kun je starten met je praktijklessen. We ontvangen je op de Hakgriend, waar je instructeur je opwacht en samen met jou het lesplan doorneemt. Na het bespreken van het lesplan is het tijd om de weg op te gaan! Je instructeur begeleidt je tijdens het rijden en houdt je voortgang bij.
Na de les keer je terug naar de Hakgriend, waar de instructeur de les met je evalueert aan de hand van de voortgangskaart.
De praktische toets is een verplicht onderdeel van het behalen van je C-rijbewijs met Code 95. De toets wordt afgenomen door een examinator op onze locatie aan de Hakgriend. De praktische toets bestaat uit de volgende onderdelen:
o Het laden, stuwen, vastzetten en lossen van lading o Voorkomen van criminaliteit en illegaliteit o Voorkomen van fysieke risico’s o Invullen van een Europees schadeformulier o Maatregelen bij noodsituaties o Maatregelen bij gladheid en storingen
Tijdens de praktische toets stelt de examinator vragen over de verschillende onderdelen. De toets duurt ongeveer een uur en je ontvangt direct daarna het resultaat.
De toets besloten terrein is een verplicht onderdeel van het behalen van je C-rijbewijs met Code 95. Deze toets wordt afgenomen op de parkeerplaats van onze Nederveen-locatie aan de Hakgriend. Tijdens de toets worden de volgende onderwerpen getoetst:
o Voertuigcontrole o Manoeuvreren
De toetsafnemer bepaalt welke scenario's worden gebruikt voor de toets. Tijdens de toets laat je zien hoe je het voertuig bedient in beperkte ruimtes. De toetsafnemer plaatst obstakels op de parkeerplaats waarmee je als bestuurder rekening moet houden tijdens het uitvoeren van de toets.
De toets besloten terrein duurt ongeveer 30 minuten. Je ontvangt direct na afloop je resultaat.
Na het succesvol afronden van alle voorgaande onderdelen kun je jezelf bewijzen bij het praktijkexamen. Het praktijkexamen is het laatste onderdeel van de rijopleiding. Het examen wordt afgenomen bij het CBR, waarbij de locatie in overleg met je rijinstructeur wordt bepaald. Het examen wordt afgenomen door een examinator van het CBR en duurt ongeveer 85 minuten. Tijdens het examen word je getoetst op de volgende onderdelen:
o Rijklaar controle o Professioneel rijgedrag o Verkeergedrag tijdens de rit o Bijzondere verrichtingen o Voertuigbeheersing richtlijn o Ergonomie en veiligheid
Na het afleggen van het examen keer je terug naar het CBR. Samen met je rijinstructeur en de examinator bespreek je het afgelegde examen. Je ontvangt direct de uitslag.
Van harte gefeliciteerd met je C-rijbewijs! Je mag nu veilig de weg op met een C-voertuig. We horen graag hoe je de rijopleiding hebt ervaren, dus laat vooral een review achter.
We wensen je veel veilige kilometers!
Voor een vrachtwagen rijbewijs met code 95 moet je minimaal 18 jaar oud zijn.
Met een rijbewijs c mag je een motorvoertuig waarvan de maximummassa meer dan 3500kg bedraagt besturen.
Het praktijkexamen mag afgenomen worden als alle theorie modules succesvol zijn afgerond (RVM1-C. VM2-C en VM3-C). Daarnaast moet je ook de praktische toets en toets besloten terrein succesvol hebben afgerond.
Met een C rijbewijs mag je een motorvoertuig met een maximummassa van meer dan 3500kg besturen. Het CE rijbewijs is een aanvulling op het C rijbewijs. Met een CE rijbewijs mag je een vrachtauto met een aanhanger rijden met een maximummassa van meer dan 750kg.
Het verschil tussen een C en een C1 rijbewijs is het soort voertuig dat je mag besturen. Met een C rijbewijs mag je een motorvoertuig met een maximummassa van meer dan 3500kg besturen. Met een C1 rijbewijs (ook wel camperrijbewijs genoemd) mag je een motorvoertuig tussen de 3500 en 7500kg besturen. Voor meer informatie over het C1 rijbewijs kan je terecht op deze pagina.
Als je gezakt bent voor je theorie-examen kun je opnieuw een theorie-examen doen.
Om te mogen beginnen aan het C rijbewijs moet je minimaal 18 jaar zijn en een geldig B rijbewijs hebben.