Dé opleider voor logistiek Nederland
Menu
Inloggen
blogs
7 september 2022
Training in de spotlight: Sociale Veiligheid

Om de veiligheidstrainingen inhoudelijk toe te lichten, gaan wij de komende tijd in gesprek met onze (gast)docenten. Deze week een interview met Maarten Rust over de cursus sociale veiligheid, om zo het perspectief van de docent te belichten. Gemiddeld geven cursisten deze cursus een 8.5 en dat is voor een Code 95 training ontzettend hoog!

Wat houdt de cursus Sociale Veiligheid in? “De term sociale veiligheid is een term die niet direct een beeld geeft over de inhoud bij veel mensen. Maar toch is het een zeer boeiende en veelzijdige cursus. In de cursus wordt met name ingegaan op het gebied van de veiligheid van chauffeurs in de omgang met mensen die zij tijdens het werk tegen kunnen komen. Met name wanneer de omgang leidt tot miscommunicaties of zelfs agressie. Of het nu gaat om medeweggebruikers, onenigheid op standplaatsen of zelfs collega's op de werkvloer.

Zo bespreken wij bijvoorbeeld het onderwerp pesten op het werk. Iets dat wordt gerekend tot 1 van de belangrijkste arbeidsrisico's en leidt tot veel arbeidsuitval en zelfs tot meer dan 300 zelfmoorden per jaar in Nederland.

Een ander onderdeel van psychosociale werkdruk zijn stress en gezondheid gerelateerde problemen. Ook daarvoor geven wij in deze cursus een aantal belangrijke adviezen die het leven van een chauffeur op een positieve manier kunnen beïnvloeden wanneer zij de adviezen ter harte nemen.”

Wat kan je van de cursus verwachten? “De cursus bestaat uit theorie, maar vooral onderlinge gesprekken en fysieke activiteiten. Wij krijgen dan ook vaak van cursisten terug te horen dat de dag snel voorbijgaat. Zoals bij iedere cursus geldt het motto "je haalt eruit wat je erin stopt". Dat betekent dat mensen die in de klas zitten met de houding "ik moet hier zitten van mijn baas en doe nergens aan mee" er verder niet veel uithalen. Maar de mensen die met een positieve houding komen zullen zeer praktische handvatten krijgen waar zij vanaf de volgende dag mee aan de slag kunnen. Zelfs in hun dagelijkse leven buiten het werk, kunnen ze het toepassen.”

Welke onderwerpen komen er aan bod tijdens de cursus? “Het gaat met name over communicatie onder spanning zoals non-verbale communicatie, verbale communicatie en houding. Maar ook veiligheidsbewustzijn en wat wij noemen "situational awareness". Daarnaast gezondheid en omgang met stress en stressvolle situaties.”

Hoe draagt de cursus bij aan het beroepsleven van de cursisten? “Ruzies met collega's of conflicten op de weg eisen ongemerkt een grote tol op het emotionele welzijn van een chauffeur. Het zijn dingen die je niet zomaar achter je laat en zeker wanneer je een dag lang alleen in de cabine zit kunnen gedachten en emoties zomaar met je op de loop gaan. Het efficiënter met deze zaken omgaan, levert direct verbetering van de levenskwaliteit op en zelfs minder (ziekte)verzuim.”

Hoe bevordert deze cursus de veiligheid op de weg en op het werk? “Wij geven onder andere voorbeelden waarom mensen bepaalde dingen doen op de weg. Maar ook het reguleren van emoties of het spreken over de effecten die voeding hebben op je fitheid en je gemoedstoestand.

Denk bijvoorbeeld aan tips over hoe te handelen in het geval van een overval of een beroving in het buitenland. Dit zijn zaken die altijd vervelend zijn om mee te maken, maar als je er beter op voorbereid bent dan kan je er mentaal beter mee omgaan. En hierdoor is de nasleep vaak minder heftig.”

Wil je meer weten of heb je vragen over de cursus Sociale Veiligheid? Neem dan contact met ons op. Dit kan via 0184 614 674, via de mail: [email protected] of bezoek onze contactpagina. We helpen je graag!

Door: Anne-Sofie de Bruine en Gré-Anne Vogel

Nederveen Extra periode 4
Lees meer
Nederveen Extra periode 3
Lees meer
Nederveen Extra periode 2
Lees meer
Tweede Kamer wil gedoogbeleid B-rijbewijs voor elektrische bestelbus
Lees meer
Per 1 juli 2024 is het C1 rijbewijs verplicht voor elektrische bestelbussen
Lees meer