Dé opleider voor logistiek Nederland
blogs
26 april 2023
Interview met Jitte en Isabel van MAAT

In dit interview gaan we in gesprek met Jitte en Isabel. Ze zijn beiden werkzaam bij MAAT, een allround logistiek dienstverlener. Voor langere tijd is Nederveen partner van dit logistieke bedrijf. Samen werken we aan de veiligheid op de weg en op het werk.

Willen jullie wat meer over jezelf en jullie functie vertellen? Isabel: “Ik ben Isabel, 20 jaar en ik kom uit Rotterdam. Op dit moment studeer ik nog aan de Hogeschool Rotterdam, daar volg ik de Human resource management opleiding (personeelszaken). Via m’n opleiding ben ik hier bij MAAT binnengerold, het begon als een stageperiode van 2 dagen in de week dit is uitgemond in een bijbaan, nog wel naast m’n studie. De uurtjes die ik vrij heb, ben ik hier vaak te vinden op de personeelszakenafdeling. Hier werk ik samen met nog 2 collega’s Thirsa en Jitte. Vanaf het begin hield ik mijzelf vooral bezig met de administratieve taken, waarna er iedere keer meer taken bij kwamen. Leuke sollicitatie- en functioneringsgesprekken waar ik bij mocht zijn en nu mag ik ook meer strategisch kijken naar grotere projecten. Ik heb dus al veel mooie stappen binnen MAAT kunnen zetten. MAAT is het enige wat ik buiten Rotterdam heb, verder zit alles daar; wonen, studie, familie, vrienden en de hockey.”

Jitte: “Ik ben Jitte, 31 jaar en nu bijna een jaar werkzaam voor MAAT. Mijn functie is eigenlijk een beetje een combinatie. Ik ben aangenomen als office assistent, ondersteunend aan zowel marketing als HR en nu is HR er iets meer bijgekomen, wat ik alleen maar heel erg leuk vind om te doen. Op dit moment houd ik me vooral bezig met de administratieve zaken, zoals de cursussen voor onze medewerkers, maar tegenwoordig ook sollicitatie gesprekken. Ik kom ook uit de buurt, dus het is allemaal bekend terrein. Wat ik fijn vind, is dat MAAT, een lokaal en warm familiebedrijf is.”

Wat is de historie van MAAT? Isabel: “MAAT bestaat al sinds 1934, we zitten dus in ons 89e jaar. Het is een echt familiebedrijf, het is altijd van opa, naar vader naar zoon gegaan. We zijn begonnen met 1 kleine vrachtwagen en dat is nu uitgegroeid tot een bedrijf met 8 BV’s. Naast onze transport afdeling, met bijna 75 chauffeurs en 65 vrachtwagens, hebben we ook een eigen werkplaats voor de vrachtwagens. De werkplaats is zowel voor onszelf als voor derden, waar we onderhoud en reparaties kunnen verrichten. Er is ook een wasstraat voor de grotere voertuigen, om alles te laten blinken.

We hebben ook een heftruckafdeling, voor al het intern transportmateriaal. Van heftruck tot reachtruck tot pompwagen. We bieden de mogelijkheid om materieel te kopen, huren of leasen. Ook hebben we hier onze eigen werkplaats voor keuringen en het verder onderhouden van het materiaal.”

null

E-mobility Isabel: “Sinds 2 jaar hebben we ook de E-mobility afdeling, die sinds dit jaar ook een eigen BV is. Op deze manier spelen we in op de duurzaamheid die ook steeds belangrijker is deze tijd. Inmiddels hebben we al een grote vloot met elektrische bedrijfswagens. We hebben eigenlijk alles van elektrische werkvoertuigen tot bussen voor personenvervoer bij zorginstellingen en kleine elektrische bestelwagens voor pakketbezorgers.

Jitte: “Elektrische vrachtwagens zijn er bij Maat nog niet, hier zijn we wel mee bezig. Naast het nationale transport rijden we ook internationaal, qua afstand is dat met elektrisch rijden nog wat lastig. We zijn wel al aan het kijken naar de mogelijkheden om de kortere ritten, hier in de regio met de elektrische wagen gaan rijden.”

Isabel: “We hebben veel exceptioneel transport. Dat is dan ook wat lastiger met gewicht, hoogte, lengte en breedte, maar we zijn er zeker mee bezig.”

Jitte: “Onze directeur vindt het belangrijk om te kijken naar duurzaamheid en hier ook, waar mogelijk, naar te handelen.”

Merken jullie dat er ook klanten zijn die hier specifiek om vragen? Isabel: “Duurzaamheid leeft steeds meer, ook onder klanten. Je kunt er zeker ook klanten voor enthousiasmeren. Zo mogen wij bij een van onze partners een stuk of 30 voertuigen afleveren. Tevens mogen wij hier de komende jaren het onderhoud verzorgen.”

Jitte: “Ja, en de gemeentes weten ons op dit gebied wel te vinden. Met gemeente Dordrecht zijn we, in samenwerking met FC Dordrecht, bezig met een klimaatneutrale wedstrijd. Iedereen groen naar de wedstrijd. Bij gemeente Rotterdam zitten we in het CES convenant (Cluster Energie Strategie, red.), zodat straks in 2026 de binnenstad emissievrij (in emissievrije zones worden alleen voertuigen toegelaten die volledig elektrisch of waterstof aangedreven zijn, red.) is.

Isabel: “Dit zit ook zeker in onze kernwaarden. We willen graag maatschappelijk en duurzaam betrokken zijn. We willen op deze manier een steentje bijdragen aan een groenere toekomst.”

Afdeling logistiek Isabel: “We hebben ook nog een logistiek afdeling. Deze zit deels hier in Alblasserdam (Nieuwland Parc) en deels op onze andere locatie in Zwijndrecht. Daarnaast hebben we een aantal partners waar we intern de logistieke dienstverlenging verzorgen. Op deze locaties regelt ons personeel alles van A tot Z op het logistieke vlak met behulp van efficiënte technologie.

Sinds september/oktober vorig jaar hebben we een nieuwe locatie in het noorden van het land, regio Groningen/Delfzijl. Daar hebben we een vestiging opgericht van waaruit ook al onze entiteiten aanwezig zijn. (Transport, Techniek, Logistiek, Heftrucks, E-Mobility). Dus sinds eind 2022 vestigen we ook daar ons bedrijf en onze naam.”

Hebben jullie de ambitie om door heel het land MAAT te vestigen? Isabel: “Ja, het is altijd wel iets waar we onze oren en ogen voor openhouden. Vooral in noordoost Groningen merk je dat er veel kleinere familiebedrijven zitten en wij als MAAT kunnen ons wel echt onderscheiden door het complete pakket aan te bieden. We hebben een logistiek afdeling, mocht je iets willen opslaan en we kunnen de klanten voorzien van intern transportmateriaal. Verder hebben we natuurlijk ook onze eigen wagens voor het transport gedeelte en de verschillende werkplaatsen voor het onderhoud. Dus daar liggen wel echt veel kansen.”

Jitte: “Zeker voor het exceptionele transport, waar we goed in zijn, kunnen we veel (aan)bieden.”

Beveiligde parkeerplaatsen voor vrachtwagens Jitte: “We zijn met TRE (Truckparking Rotterdam) tevens actief in het aanbieden van beveiligde truckparkings door het land. Op dit moment hebben wij al 12 locaties waarbij wij per maand 250.000 vrachtwagens voorzien van een veilige overnachting. Op deze parkeerplaatsen is alles aanwezig wat een chauffeur nodig heeft zoals sanitair, wasmachines maar ook gratis wifi.

Vanuit gemeentes ontvangen we vaak de vraag om mee te kijken naar de mogelijkheden, omdat er veel overlast is van vrachtwagens die zomaar langs de weg staan of in een woonwijk. Dit is natuurlijk niet wenselijk, hier willen de gemeentes graag een oplossing voor hebben en die gaan dan steeds vaker naar de beveiligde parkeerplaatsen. Dit is natuurlijk voor zowel de gemeente als voor de chauffeur een goede en bovenal ook veilige oplossing. Er is ook een eigen meldkamer voor beveiliging, dus dat is allemaal goed geregeld. Er zit een hele wereld achter.”   Hoe lang werken jullie al samen met Nederveen? Isabel: “Sinds dat wij hier werken sowieso.”

Jitte: “Ja, zeker. Maar volgens mij gaat dat al een heel lange tijd terug. Ik durf niet het exacte jaar te zeggen eigenlijk.”

Isabel: “Ik weet wel dat het de laatste jaren intensiever is geworden. We hebben nu al langere tijd dat we Nederveen als een van onze vaste opleidingspartners zien.”

Hoe helpt Nederveen jullie in de organisatie? Jitte: “Vooral met chauffeurs die Code 95 bij- en nascholing nodig hebben. We merken zelf dat het heel prettig is dat we dat gewoon bij 1 partner kunnen onderbrengen en dat je niet bij 10 losse partners moet gaan zoeken bij welke organisatie welke cursus kan worden afgenomen. Op dat gebied van het aanbieden van cursussen is Nederveen heel prettig, omdat we dat ook zelf gewoon makkelijk online kunnen inplannen. Ook als we een keer een cursus op maat willen, weten we jullie zeker te vinden. Hier staan jullie gelukkig voor open, om mee te denken en te helpen. Je merkt dit vooral bij de nieuwe locatie in Groningen, dan ben je daar in die regio aan het zoeken voor cursussen en trainingen en dan merk je echt wat voor een luxe we hebben met Nederveen.”

Isabel: “Ja, inderdaad. Je wilt daar eigenlijk ook 1 vaste partner hebben die betrouwbaar is, met een portaal waar al je medewerkers instaan. Kunnen zien wanneer de (Code 95, red.) cyclus afloopt, welke cursussen chauffeurs in het verleden hebben gedaan. Zelfs een eventuele externe cursus kan worden opgeslagen. Alle grafieken met welke cursussen in welk jaar te doen. De planning van alle cursussen. Het werkt gewoon heel prettig. Echt een luxe.”

Onze slogan is veilig rijden, veilig werken. Hoe kijken jullie tegen veiligheid aan? Jitte: “Als MAAT zijnde vinden we dat heel belangrijk. We hebben ook een KVGM- manager in dienst die is echt specifiek gericht op de veiligheid voor al onze medewerkers en dus ook de chauffeurs. KVGM staat voor; Kwaliteit, Veiligheid, Gezondheid en Milieu. We zijn ook gecertificeerd hierin (de ISO 9001:2015, 14001:2015 en VCA* 2017/6.0).

Isabel: “Op beide locaties zit een stukje kantoor dat grenst aan de werkplaats. Veel kantoorpersoneel loopt ook wel eens door de werkplaats, dat kan niet even zomaar. Er zijn daar medewerkers die aan het lassen zijn of aan het werk met de heftruck. Er zijn hier dan ook duidelijke regels en voorzieningen voor, als je deze werkplaats over gaat.”

Jitte en Isabel: “Veel van ons kantoorpersoneel is in het bezit van een BHV certificaat, daarnaast hebben al onze leidinggevende mensen een VCA Vol certificaat en ons operationele personeel een VCA certificaat. Voor het plannen van de ritten zijn onze hoofdplanners in het bezit van een ADR certificaat, om zo de planning juist te plannen. Het hangt een beetje af van je functie welke cursussen je volgt, maar veiligheid vinden we zeker belangrijk.”

null

Hebben jullie nog een boodschap voor de lezers van dit interview? Isabel: “Als je een prettige partner zoekt, die je kan ontzorgen in het plaatje van Code 95, maar ook certificaten voor logistiek personeel en rijopleidingen is Nederveen een fijne en betrokken partner. Jullie denken mee en zijn goed bereikbaar. Samen zorgen we ervoor dat het personeel juist geschoold is en de juiste kennis hebben. Dat is heel fijn.”

Wil je ook met ons samenwerken, wil je meer informatie of heb je vragen? Neem dan contact met ons op, via onze contactpagina.

Interview door: <u>Sebastiaan Kock</u> en <u>Gré-Anne Vogel</u>

Nederveen Extra periode 7
Lees meer
Definitieve wetgeving vrijstelling rijbewijs C voor ZE-bedrijfsvoertuigen
Lees meer
Nederveen Extra periode 6
Lees meer
Nederveen Extra periode 4
Lees meer
Nederveen Extra periode 3
Lees meer