Dé opleider voor logistiek Nederland
 • Maak carrière als buschauffeur
 • Praktijkgerichte voertuigbeheersing
 • Verkeer, techniek en administratie
 • Inclusief Basiskwalificatie Code 95
 • Flexibel en makkelijk in te plannen
Varianten & prijzen Neem contact op
rijopleidingenbus-rijbewijs-d-halen

Bus rijbewijs (D)

Toelatingseisen: je moet minimaal 18 jaar zijn en in het bezit van een geldig auto rijbewijs B
Voorbereiding: we raden je aan alvast met je theorie te beginnen voordat de praktijklessen starten
Resultaat: als je slaagt dan ontvang je een officieel erkend bus rijbewijs D met Code 95
Vragen?
Mail ons[email protected]
Over de opleiding

Heb je affiniteit met mensen, reizen, personenvervoer en wil je carrière maken als buschauffeur? Kies dan voor één van de beroepsopleidingen tot buschauffeur.

De opleiding bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte waarmee het bus rijbewijs wordt behaald, inclusief de Basiskwalificatie Code 95.

Met een bus rijbewijs D mag je voertuigen besturen die zijn ingericht voor het vervoeren van minimaal 8 personen (exclusief de bestuurder).

Om beroepsmatig 8 of meer personen te mogen vervoeren moet naast het bus rijbewijs ook de Basiskwalificatie Code 95 worden behaald. De beroepsbevoegdheid kan daarna steeds worden verlengd door het volgen van Code 95 nascholingscursussen.

De beroepsopleiding tot Buschauffeur D is meestal vereist in het reguliere personenvervoer. Wil je niet beroepsmatig maar alleen privé minimaal 8 personen vervoeren? Kies dan voor de rijopleiding Bus rijbewijs D zonder de Basiskwalificatie Code 95.

Tijdens de beroepsopleiding tot Buschauffeur D volg je de theoriemodules Verkeer & Techniek (RV1), Administratie (V2D) en Administratie cases (V3D) en doe je hier examen in. Het praktijkgedeelte bestaat uit praktijklessen, de Praktische Toets, de Toets Besloten Terrein en het praktijkexamen.

+ Lees Meer

De 5 garanties van Nederveen

 • Vakbekwame instructeurs en docenten
 • Persoonlijke en individuele benadering
 • Professionele en prettige leeromgeving
 • Stap-voor-stap uitleg en begeleiding
 • Competitieve en marktconforme prijzen
Varianten & prijzen

Voor de praktijklessen werken we met een vast aantal lesuren in het pakket. Dit is gebaseerd op het gemiddelde aantal uren dat iemand nodig heeft. Onze ervaring is dat een intest slechts een beperkte indicatie is en onvoldoende houvast biedt voor het definitief aantal benodigde lesuren. We geven er daarom de voorkeur aan om gedurende de opleiding te werken met een leskaart waarop we je bekwaamheid en vooruitgang bijhouden. Waar nodig passen we het aantal lesuren in overleg naar boven of beneden aan. De extra lesuren worden afzonderlijk verrekend.

excl.
btw tonen
Bus rijbewijs (D)
Rijopleiding D met Vakbekwaamheid (Theorie: Dag/Klassikaal)
Kies voor de dag variant als je alleen maar overdag klassikaal les wilt.
 • Lesmodules 1, 2 en 3
 • 7 dagen klassikaal les
 • Theorieboeken en -examen
 • 12,5 uur online examentraining per vak
 • 30 uur praktijkles en -examen
 • Praktische Toets
 • Toets Besloten Terrein
 • Medische keuring
Prijs (excl. btw)
€ 5.999
Inschrijven
Bus rijbewijs (D)
Rijopleiding D met Vakbekwaamheid (Theorie: Dag/Klassikaal)
Kies voor de dag variant als je alleen maar overdag klassikaal les wilt.
 • Lesmodules 1, 2 en 3
 • 7 dagen klassikaal les
 • Theorieboeken en -examen
 • 12,5 uur online examentraining per vak
 • 30 uur praktijkles en -examen
 • Praktische Toets
 • Toets Besloten Terrein
 • Medische keuring
Prijs (excl. btw)
€ 5.999
Inschrijven
Bus rijbewijs
Wil je alleen je bus rijbewijs (D) halen zonder erkenning als beroepschauffeur? Kies dan voor de opleiding Bus rijbewijs (D).
Bus rijbewijs (D) zonder Code 95
Andere opleidingen & trainingen
Tijdens de opleiding
Welkom
Medische Keuring
Theorie
Praktijk
Praktische toets
Toets Besloten Terrein
Praktijkexamen
Geslaagd!
Welkom

We ontvangen je op onze opleidingslocatie aan de Hakgriend 4F in Hardinxveld-Giessendam. Al onze (rij)opleidingen en (code 95) trainingen vinden hier plaats. Parkeren kan aan de overkant van de hoofdingang op het grote parkeerterrein. Bij binnenkomst wordt op verschillende schermen vermeld waar en wanneer je de opleiding of training kunt volgen en wie je instructeur of docent zal zijn.

Volg je een praktijkopleiding? Dan word je vanzelf opgehaald door de desbetreffende instructeur. Volg je een training? Meld je dan op het vermelde tijdstip bij het lokaal. Ben je wat eerder? Neem gerust plaats in de gemeenschappelijke ruimte en pak een lekker kopje koffie, thee of water!

Medische Keuring

Voordat je de weg op kan is het belangrijk dat alle medische documenten in orde zijn. Dit betekent dat de gezondheidsverklaring via het CBR geregeld moet zijn en dat er een medische keuring moet worden gedaan door een Arbo-arts.

Deze medische keuring zit in het pakket en zal ook op onze locatie uitgevoerd worden. Voor meer informatie over de medische keuring klik je op onderstaande knop.

Medische Keuring
Theorie

Je start met de theoriemodules, er zijn 3 theoriemodules voor het D rijbewijs. Module 1 (RVM1-D) bestaat uit de onderdelen: Module 2 (VM2-D) bestaat uit de onderdelen: Module 3 (VM3-D) bestaat uit de onderdelen:

Voor deze modules volgt een aansluitend theorie-examen. Alle theorie-examens moeten zijn behaald voordat er met de praktijklessen gestart mag worden.

Praktijk

Na het succesvol afronden van de theorie onderdelen en het behalen van de aansluitende examens mag je starten met je praktijklessen. We nodigen je uit op de Hakgriend 4F waar je instructeur je opwacht en samen het lesplan doorneemt. Na het doornemen van het lesplan is het tijd om de weg op te gaan! Je instructeur zal je aansturen tijdens het rijden en je voortgang bijhouden.

Na de les keer je weer terug naar de Hakgriend en zal de instructeur de les met je evalueren doormiddel van de voortgangskaart.

Praktische toets

De praktische toets is een verplicht onderdeel van het halen van je D rijbewijs met code 95. De praktische toets word afgenomen door een examinator hier op de Hakgriend. De praktische toets bestaat uit de volgende onderdelen: o Voorbereiding rit en instrueren passagiers bij vertrek o Controle veiligheidsvoorzieningen en comfort o Specifieke kenmerken van verschillende doelgroepen o Bagage in- en uitladen o Voorkomen van illegaliteit en criminaliteit o Maatregelen bij noodsituaties o Maatregelen in geval van agressie o Maatregelen bij gladheid of storingen o Invullen schadeformulier

Tijdens het afnemen van de praktische toets stelt de examinator vragen over de verschillende onderdelen. De praktische toets duurt ongeveer een uur en je ontvangt direct daarna je resultaat.

Toets Besloten Terrein

De toets besloten terrein is een verplicht onderdeel van het halen van je D rijbewijs met code 95. De toets besloten terrein word afgenomen op de parkeerplaats van onze Nederveen locatie op de Hakgriend 4F. Tijdens de toets besloten terrein worden de volgende onderwerpen afgetoetst: o Voertuigcontrole o Manoeuvreren

De toetsafnemer besluit welke scenario's er worden gebruikt voor de toets. Tijdens de toets besloten terrein laat je zien hoe je het voortuig bediend in beperkte ruimtes. De toetsafnemer zet obstakels weg op de parkeerplaats waar jij als bestuurder rekening mee moet houden tijdens het afnemen van de toets. De toets besloten terrein duurt ongeveer 30 minuten, je ontvangt direct na het afnemen je resultaat.

Praktijkexamen

Na het succesvol afronden van alle voorgaande onderdelen mag je jezelf gaan bewijzen bij het praktijkexamen. Het praktijkexamen is het laatste onderdeel van de rijopleiding. Het examen word afgenomen bij het CBR, de locatie word samen met je rijinstructeur afgesproken. Het examen wordt afgenomen door een examinator van het CBR, het examen duurt ongeveer 85 minuten.

Na het afleggen van het examen keer je terug naar het CBR en zal je vervolgens samen met je rijinstructeur en de examinator het afgelegde examen doornemen. Je krijgt ook de uitslag van het examen direct te horen.

Geslaagd!

Van harte gefeliciteerd met je D rijbewijs! Je mag nu veilig de weg op met een D voertuig . Laat ons vooral weten hoe je de rijopleiding hebt ervaren door een openbare review achter te laten.

Wij wensen je veel veilige kilometers!

Leerling feedback
2542 leerlingen beoordelen ons gemiddeld met een 8.6
Opleidingen en trainingen
Inhoud
Toepasbaarheid
Docent
Lesmiddelen
Organisatie
Bereikbaarheid
Faciliteiten
Catering
Laatste beoordelingen op klantenvertellen.nl
8
Goed
Rijlessen waren goed inhoudelijk en het hele uur werd besteed
1 juni 2024
Lucas, Schouwstra
10
Aanrader!
Ik moest een eind rijden om hier te lessen, maar absoluut de moeite waard. Goed materiaal, goede service en goed instructeurs.
18 mei 2024
Pieter, Delft
1
Zeer klant onvriendelijk bij problemen
Na een jaar gelest te hebben bij een instructrice rijdend onder de naam Nederveen, werd een week voor mijn examen opeens gemeld dat de auto was verkocht en het examen ging niet door. Na contact opgenomen te hebben bij Nederveen was het enige wat ze konden aanbieden een andere instructeur. Maar het examen kon niet worden overgenomen. Bij de start bij deze nieuwe instructeur bleek het jaar lessen voor niets geweest. Mijn rijvaardigheid was verkeerd aangeleerd en ver beneden peil. Kortom een jaar betaald voor lessen die achteraf heel slecht waren geweest. Bij nieuwe instructeur alles weer moeten afleren en opnieuw aanleren. Dus weer 10 maanden verder, toen was ik pas op niveau waar het zou horen. Het enige wat Nederveen heeft gedaan is mij een nieuw adres geven, geen enkele coulance voor het jaar lang lessen bij een instructrice die helemaal niet kundig genoeg was om uberhaubt lessen te geven. Dit geintje heeft mij uiteindelijk bijna 2 jaar en €5.500 gekost, dus enige coulance had wel klantvriendelijk geweest. Ik heb in eerste instantie gekozen voor Nederveen omdat ik dacht dat zij wel werkte met capabele instructeurs, niet dus. Er worden blijkbaar geen eisen gesteld om daar les te mogen geven. Ik zal Nederveen dan ook afraden bij mijn vrienden, zonde van je geld en tijd
7 juni 2024
Floris, Groot Ammers
Bekijk alle beoordelingen
Veelgestelde vragen
Busrijbewijs
Algemene vragen
Vanaf welke leeftijd mag ik beginnen met bus rijlessen?

Je moet minimaal 18 jaar zijn en in bezit zijn van een B rijbewijs.

Waar worden de theorie-examens afgenomen?

De theorie-examens kunnen door heel Nederland op een CBR locatie worden afgenomen. Het examencentrum wat het dicht bij ons in de buurt zit is Schelluinen.

Wat als ik zak voor mijn theorie-examen?

Als je gezakt bent voor je theorie-examen kun je opnieuw een theorie-examen doen.

Wanneer mag ik examen doen voor mijn D rijbewijs?

Je mag het praktijkexamen D rijbewijs doen, zodra je de theorie-examen van Module 1 succesvol heb afgerond.

Waar worden de praktijkexamens gehouden?

Het praktijkexamen is vanaf onze opleidingslocatie aan de Hakgriend 4F in Hardinxveld-Giessendam

Hoeveel vragen theorie-examen bus?

Het theorie-examen duurt 60 minuten en bestaat uit 65 vragen. Je bent geslaagd als 52 of meer vragen goed zijn beantwoord.

Hoelang duurt het halen van een bus rijbewijs?

Wij adviseren 36 uur klassikaal les of 12 uur klassikaal + een e-learning. 30 uur praktijkles en optioneel 12,5 uur online examentraining,

Welke theorie voor het D rijbewijs?

Rijbewijs en vakbekwaamheid module 1-D Vakbekwaamheid module 2-D Vakbekwaamheid module 3-D