Dé opleider voor logistiek Nederland
Menu
Inloggen
blogs
25 november 2022
Tips voor vrachtwagenchauffeurs

Rijden met zo’n groot voertuig brengt heel wat met zich mee! Veiligheid tijdens zo’n (internationale) rit, is dan ook van (levens)belang! Natuurlijk is het belangrijk om je Code 95 trainingen op orde te hebben. Daarnaast is het ook goed om je voor te bereiden voor je aan de slag gaat. Dit geldt voor beginnende en ervaren vrachtwagenchauffeurs. Wij hebben wat tips voor jullie verzameld, om zo goed en veilig mogelijk de weg op te gaan.

Laat je vrachtwagen goed onderhouden Een veilige rit begint met een veilig voertuig. Check regelmatig zelf of alles nog naar behoren werkt. Zorg ervoor dat onderhoud tijdig gebeurt.

Let op je rijstijl Wanneer je veilig rijdt, verlaag je de kans op ongelukken en schade. Dat klinkt nogal logisch, er zijn 5 punten waar je op kan letten, om dit te bevorderen: 1. Anticiperen en reageren, 2. Afstand houden, 3. Defensief rijden, 4. Veilig inhalen en als laatste 5. Pas je rijgedrag aan, in relatie tot de omstandigheden.

Houd je werkomgeving schoon Het is altijd fijn om in een schone omgeving te werken. Het maakt niet uit of de rit lang of kort duurt, zorg ervoor dat de cabine is opgeruimd. Dit is tenslotte jouw kantoor. Zo houd je het hoofd ook leeg, om beter te focussen op de weg en het verkeer.

Nog een paar extra tips, speciaal voor deze gure, koude en donkere wintermaanden.

Check je lichten Doen alle lampen van de vrachtwagen het? Enorm belangrijk natuurlijk, zeker als het zo vroeg donker wordt.

Rustig rijden Je moet natuurlijk altijd op je rijstijl letten, maar in de winter moet je er ook rekening mee houden dat je remafstand kan verdubbelen bij een nat wegdek of winters weer.

Genoeg brandstof? Het is verstandig om je tanksessies te plannen. Zo voorkom je dat je zonder komt te zitten en sta je niet voor (onnodige) verrassingen.

Slimme tachograaf type 2 (SMT2) verplicht vanaf 21 augustus 2023
Lees meer
Interview met Jitte en Isabel van MAAT
Lees meer
Interview met Consolid | Nico Veelders
Lees meer
Shopping Awards 2023
Lees meer
Training in de spotlight: BHV
Lees meer