Dé opleider voor logistiek Nederland
Menu
Inloggen
 • Officieel aanhanger rijbewijs DE/D1E
 • Praktijkgerichte voertuigbeheersing
 • Verschillende voertuigcombinaties
 • Optionele basiskwalificatie Code 95
 • Flexibel en makkelijk in te plannen
Inschrijven Contact opnemen
rijopleidingenbus met aanhanger (de)

Bus met aanhanger (DE)

Toelatingseisen: minimale leeftijd 18/21/24* jaar en in het bezit van een geldig Bus rijbewijs D/D1
Voorbereiding: om het DE/D1E rijbewijs mee te laten voor code 95 moet de basiskwalificatie zijn behaald
Resultaat: als je slaagt dan ontvang je een officieel erkend Bus met aanhanger rijbewijs DE/D1E
Vragen?
Bel ons0184 - 614 674Mail ons[email protected]
Over de opleiding

Wil je in een bus met aanhanger rijden die zwaarder is dan een maximummassa van 750 kilo? Kies dan voor één van de rijopleidingen voor een bus met aanhanger.

Om het bus met aanhanger rijbewijs te halen zijn er verschillende rijopleidingen die je kunt volgen. Als je in het bezit bent een bus rijbewijs D, kies je voor de DE variant. Als je in het bezit bent van een bus rijbewijs D1, dan kies je voor de D1E variant. Al deze rijopleidingen bestaan enkel uit een praktijkgedeelte.

Met een bus rijbewijs D en D1 mag je een aanhanger of oplegger met een maximummassa tot 750 kilo aan de bus koppelen, zonder dat daarvoor een aanhanger rijbewijs nodig is. De toegestane maximummassa is het lege gewicht + het laadvermogen. Wil je met een aanhanger rijden waarmee de maximummassa zwaarder is dan 750 kilo? Dan heb je een bus met aanhanger rijbewijs DE/D1E nodig.

Om beroepsmatig een bus met aanhanger te mogen besturen met een maximummassa zwaarder dan 750 kilo, moet naast het bus en aanhanger rijbewijs ook de Basiskwalificatie Code 95 zijn of worden behaald. De beroepsbevoegdheid kan daarna steeds worden verlengd door het volgen van Code 95 nascholingscursussen.

Het rijbewijs DE is meestal vereist in het reguliere personenvervoer, waarbij de buschauffeur ook moet beschikken over zijn Code 95 kwalificatie. Wil je beroepsmatig personen vervoeren? Kies dan voor de beroepsopleiding Buschauffeur D of Buschauffeur D1 inclusief de Basiskwalificatie Code 95.

Tijdens de rijopleiding voor het rijbewijs DE/D1E volg je een praktijkgedeelte dat bestaat uit lessen en een examen.

De minimale leeftijden voor de bus met aanhanger rijbewijs zijn:
Bus met aanhanger rijbewijs DE zonder code 95: 24 jaar
Bus met aanhanger rijbewijs DE met code 95: 18 jaar
Bus met aanhanger rijbewijs D1E zonder code 95: 21 jaar
Bus met aanhanger rijbewijs D1E met code 95: 18 jaar

+ Lees Meer

De 5 garanties van Nederveen

 • Vakbekwame instructeurs en docenten
 • Persoonlijke en individuele benadering
 • Professionele en prettige leeromgeving
 • Stap-voor-stap uitleg en begeleiding
 • Beste kwaliteit voor een eerlijke prijs
Varianten & prijzen

Voor de rijopleiding van het Bus met aanhanger rijbewijs DE is er één opleidingsmogelijkheid.

excl.
btw tonen
Bus met aanhanger (DE)
Kies voor de Bus met aanhanger (DE) wanneer je in de praktijk met deze combinatie het meest van de tijd de weg op gaat.
 • 6,5 uur praktijkles
 • Praktijkexamen
Prijs (excl. btw)
€ 1.252,01
Inschrijven
Bus met aanhanger (DE)
Kies voor de Bus met aanhanger (DE) wanneer je in de praktijk met deze combinatie het meest van de tijd de weg op gaat.
 • 6,5 uur praktijkles
 • Praktijkexamen
Prijs (excl. btw)
€ 1.252,01
Inschrijven
Buschauffeur
Wil je niet alleen je bus rijbewijs D maar ook je erkenning als buschauffeur halen? Kies dan voor de beroepsopleiding tot buschauffeur D.
Bus rijbewijs (D) zonder Code 95
Andere opleidingen & trainingen
Tijdens de opleiding
Welkom
Praktijklessen
Praktijkexamen
Geslaagd!
Welkom

We ontvangen je op onze opleidingslocatie aan de Hakgriend 4F in Hardinxveld-Giessendam. Al onze (rij)opleidingen en (code 95) trainingen vinden hier plaats. Parkeren kan aan de overkant van de hoofdingang op het grote parkeerterrein. Bij binnenkomst wordt op verschillende schermen vermeld waar en wanneer je de opleiding of training kunt volgen en wie je instructeur of docent zal zijn. Volg je een praktijkopleiding? Dan word je vanzelf opgehaald. Volg je een training? Meld je dan op het vermelde tijdstip bij het lokaal. Ben je wat eerder? Neem gerust plaats in de gemeenschappelijke ruimte en pak een lekker kopje koffie, thee of water.

Praktijklessen

Om dit rijbewijs te halen heb je een D of D1 rijbewijs nodig. Als je in bezit bent van een van de twee genoemde rijbewijzen, mag je rijlessen volgen voor het DE-rijbewijs. Daarna doe je examen bij het CBR. Voor het DE rijbewijs volg je 6,5 uur praktijk, deze zijn verdeelt over 2 dagen.

Praktijkexamen

Na de praktijklessen ben je klaar voor het praktijkexamen. Het praktijkexamen wordt afgenomen bij het CBR, om een DE rijbewijs aan te vragen heb je een geldige gezondheidsverklaring nodig. Deze kan ook bij ons aangevraagd worden op onze medische keuring pagina.

Het DE examen zal 85 minuten duren en zal verschillende onderdelen hebben. Deze onderdelen zijn o.a. het aan koppelen van de aanhangwagen, het rijden binnen en buiten de bebouwde kom en een navigatie opdracht.

Geslaagd!

Van harte gefeliciteerd met je DE rijbewijs! Je mag nu veilig de weg op met een DE voertuig. Laat ons vooral weten hoe je de rijopleiding hebt ervaren door een review achter te laten.

Wij wensen je veel veilige kilometers!

Leerling feedback
i
We hebben nog niet genoeg beoordelingen van deze specifieke opleiding. Dit is hoe leerlingen gemiddeld de opleidingen bij Nederveen beoordelen.
1158 leerlingen beoordelen deze opleiding met een 8.7
Opleiding
Bij Nederveen
Inhoud
Toepasbaarheid
Docent
Lesmiddelen
Organisatie
Bereikbaarheid
Faciliteiten
Catering
Laatste beoordelingen van Nederveen
7
Chaotisch geslaagd
Theorie werd er genoeg aandacht besteed aan het leren en het helpen wanneer onderdelen moeilijk waren te onthouden. Praktijk vond ik erg chaotisch. Ik ben een persoon die niet zo goed met constante veranderingen om kan gaan en helaas werd er zowel qua instructeurs als, met de lesdagen teveel geschoven. Zo heb ik in de eerste 6 van de 8 lessen tijd 5 verschillende instructeurs gehad. Waardoor ik helaas ook op meningsverschillen kwam met de laatste. Wat tot onprettige situaties zorgde. En ik mij onzeker ben gaan voelen. Dit omdat als je 5 verschillende instructeurs hebt gehad, die allemaal uit hetzelfde boekje hebben geleerd en voor hetzelfde doel gaan zoals de laatste zei,, (wat ik ook niet kan zeggen dat niet waar is). Het zijn toch allemaal andere personen die allemaal hun eigen manier van lesgeven hebben. De 1 is wat voorzichtiger op de weg en legt meer nadruk bij de uitzwaai en spiegelen, de volgende is juist weer wat vlotter op de weg, weer de volgende vind het belangrijk dat je om je heen kijkt en niet teveel vooruit. Maar ook qua tips zijn ze allemaal net anders maar komen uiteindelijk bij hetzelfde doel uit. Chaotisch en hopelijk word er in het vervolg meer aandacht aan besteed iets meer vastigheid te bieden voor de leerlingen. Maar gelukkig geslaagd!
25 juni 2022
B. van der Beek, NIEUWENDIJK NB
10
Goed zeer tevreden
Geleerd om rust te hebben tijdens het rijden en goede uitleg en rust van de rijinstructeur
24 juni 2022
Jimmy Ripzaad, Werkendam
9
zeer ervaren instructeurs waar ik mee gelest heb. en zeker heelveel ervaring opgedaan.
Ik heb 22juni me lzv behaald. Ik heb heelveel geleerd bij deze rijschool. En ben ook dik tevreden over de instructeurs van rijschool nederveen...het was voor mij een moeilijke cursus..en heb echt keihard voor het lzv certificaat moeten werken want dat heb je echt niet zomaar. Het hangt ook van het cbr af of ze je veilig de weg op kunnen sturen. als je goed heb gereden dan kan je mondeling zakken en moet je alles weer over doen.dus daar stond heel veel druk op..maar ze hebben me goed op weg geholpen wat niet goed ging en wat wel bij rijschool nederveen als resultaat dat je gewoon je lzv certificaat heb behaald. mijn tip die ik aan iedereen mee wil geven...wees niet bang als je slecht kunt leren....maar geef dit wel optijd aan...je bent echt niet dom als er examen vragen worden gesteld en je weet het op dat moment niet. Maar leer je goed op een rustige plek met niemand om je heen dan gaat het balletje vanzelf rollen...en kun je slecht rekenen gebruik je rekenmachine op je telefoon..geen schande hoor maar geef alles optijd aan...voor een goed resultaat....ps. Supper bedankt verkeer school nederveen....uit Hardinxveld-Giessendam. Dank zij jullie heb ik me lzv behaald.. Vriendelijke groet...Jan....
24 juni 2022
Jan, Apeldoorn
Bekijk alle beoordelingen
Veelgestelde vragen
Corona maatregelen
Algemene voorwaarden
Busrijbewijs
Is het gebruik van mondkapjes nog verplicht?

Het gebruik van mondkapjes is vanaf 25-02-2022 niet meer verplicht.

Hoe worden klassikale bijeenkomsten georganiseerd?

Vanaf 25-02-2022 zijn de meeste maatregelen die betrekking hebben op klassikale bijeenkomsten geschrapt. Dit betekent dat er geen 1,5 meter afstand meer gehouden hoeft te worden en dat het dragen van een mondkapje niet meer verplicht is. Verder is er ook geen limiet meer op de hoeveelheid mensen die een lokaal mogen betreden. Bij Nederveen blijven we wel de basis maatregelen hanteren en zal er dus de mogelijkheid zijn om de handen te desinfecteren. Verder vragen we iedereen om regelmatig de handen te wassen, geen handen te schudden en te niezen in de elleboog.

Wat zijn de huidige maatregelen?

Vanaf 25 februari 2022 is het niet meer verplicht om 1,5 meter afstand te houden van elkaar, ook is daarbij het dragen van een mondkapje niet meer verplicht. Het dragen van een mondkapje is alleen nog verplicht in het OV dus let hierop als je met het openbaar vervoer moet reizen. Verder hanteren we nog wel de basis regels zoals regelmatig handen wassen, geen handen schudden en niezen in de elleboog.

Heb ik de coronacheck app nodig?

Nee, je hebt de coronacheck app niet nodig om bij Nederveen binnen te komen.